Babka marmurkowa

Cóż trochę minęło czasu od świąt, ale wiem babki to akurat przez co niektórych pieczone są nie tylko na Wielkanoc, ale i przez cały rok.

Jest to bardzo szybka i prosta babka o wyjątkowym pomarańczowym aromacie! Po przekroju wygląda bardzo ciekawie. Do przygotowania tej babki potrzebne są Wam podstawowe składniki, które najprawdopodobniej znajdują się w domu.

Należy przechowywać babkę w pojemniku lub szczelnie owiniętą folią, aby nie wyschła.

Niezawodny przepis na smaczną babkę, która nie jest wymyślana do zrobienia dla każdego, polecam przetestować. 😉

Szczegóły

Ilość:

forma na babkę z kominem 23 cm lub 24 cm

Czas pieczenia:

55-60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Babka:

  • 160 ml oleju rzepakowego

  • 100 ml wody

  • 220 g cukru pudru

  • 5 jajek dużych

  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1/2 drobno otartej skórki z pomarańczy

  • 300 g mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania gotowej babki

Babka:

  • Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej.
    Formę na babkę z kominem o długości 23 lub 24 cm posmarować masłem i obsypać mąką, nadmiar mąki strzepać lub można również użyć formy sylikonowej. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
  • Do miski wlać olej, wodę, przesiany cukier puder i ucierać mikserem przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia się składników.
  • Dodać cukier z prawdziwą wanilią, drobno otartą skórkę pomarańczową, wymieszać mikserem do połączenia.
  • Wprost do masy, przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać mikserem na małych obrotach, do połączenia się składników.
  • Białka przełożyć do misy miksera i ubić na sztywną pianę. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę piany, a z pozostałej połowę dodać do ciasta i wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą pianę i znów wymieszać szpatułką.
  • Do odłożonej piany z białek odłożyć ok. 1/4 ciast, przesiać kakao i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto
  • Do przygotowanej formy na babkę wlać najpierw trochę jasnego ciasta, a następnie ciemnego i tak na przemian, aż zużyte zostaną obydwie części ciasta.
  • Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 55-60 minut.
    Po upieczeniu babkę odstawi do przestygnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć babkę z formy i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Przed podaniem babkę można posypać przesianym cukrem pudrem.

Smacnego!

inspiracja: malacukierynka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *