Cóż trochę minęło czasu od świąt, ale wiem babki to akurat przez co niektórych pieczone są nie tylko na Wielkanoc, ale i przez cały rok.
Jest to bardzo szybka i prosta babka o wyjątkowym pomarańczowym aromacie! Po przekroju wygląda bardzo ciekawie. Do przygotowania tej babki potrzebne są Wam podstawowe składniki, które najprawdopodobniej znajdują się w domu.
Należy przechowywać babkę w pojemniku lub szczelnie owiniętą folią, aby nie wyschła.
Niezawodny przepis na smaczną babkę, która nie jest wymyślana do zrobienia dla każdego, polecam przetestować. 😉
Szczegóły
forma na babkę z kominem 23 cm lub 24 cm
55-60 minut
niski
niski
Babka:
160 ml oleju rzepakowego
100 ml wody
220 g cukru pudru
5 jajek dużych
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 drobno otartej skórki z pomarańczy
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Babka:
- Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej.
Formę na babkę z kominem o długości 23 lub 24 cm posmarować masłem i obsypać mąką, nadmiar mąki strzepać lub można również użyć formy sylikonowej. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół. - Do miski wlać olej, wodę, przesiany cukier puder i ucierać mikserem przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia się składników.
- Dodać cukier z prawdziwą wanilią, drobno otartą skórkę pomarańczową, wymieszać mikserem do połączenia.
- Wprost do masy, przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać mikserem na małych obrotach, do połączenia się składników.
- Białka przełożyć do misy miksera i ubić na sztywną pianę. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę piany, a z pozostałej połowę dodać do ciasta i wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą pianę i znów wymieszać szpatułką.
- Do odłożonej piany z białek odłożyć ok. 1/4 ciast, przesiać kakao i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto
- Do przygotowanej formy na babkę wlać najpierw trochę jasnego ciasta, a następnie ciemnego i tak na przemian, aż zużyte zostaną obydwie części ciasta.
- Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 55-60 minut.
Po upieczeniu babkę odstawi do przestygnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć babkę z formy i odstawić do całkowitego wystudzenia. - Przed podaniem babkę można posypać przesianym cukrem pudrem.
Smacnego!
inspiracja: malacukierynka