Ciasto orzechowiec

Stary przepis na orzechowca na kruchym cieście. Przepis jest zapomniany, a nie słusznie bo ciasto ma kilka podstawowych składników, a jest naprawdę przepyszne.

Do tego jest bardzo prosty przepis, z dużą ilością orzechów włoskich. Bardzo fajnie się będzie, może prezentować na Waszym tegorocznym Wigilijnym stole? Ciasto kruche i chrupiące, a środek fajnie aromatyczny, bardzo lekka masa- wręcz piankowa konsystencja.

Kruche ciasto zamrażamy następnie ścieramy kruche ciasto, wykładamy masę orzechową i ścieramy drugie ciasto. Pieczemy, a po ostudzenie można posypać cukrem pudrem.

Szczegóły

Ilość:

forma do pieczenia 24×24 cm

Czas pieczenia:

45-55 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 180 g masła zimnego

  • 3 duże żółtka zimne

  • 1-2 łyżki zimnej wody

  • szczypta soli

masa orzechowa:

  • 3 białka duże

  • 3 jajka duże

  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

  • 300 g orzechów włoskich

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta

kruche ciasto:

  • Formę o wym. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Dodać sól oraz kawałki zimnego masła, posiekać nożem lub zacząć mieszać mieszadłem miksera.
  • Następnie dodać żółtka oraz zimną wodę i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe podzielić na dwie części i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na ok 2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji grzanie góra-dół.
  • Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach tarki, ciasto równomiernie rozłożyć po całej blaszce i lekko docisnąć.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienia.

masa orzechowa:

  • Wszystkie składniki na masę powinny być w temp. pokojowej.
  • Orzechy zmielić za pomocą blendera, następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Żółtka razem z cukrem zacząć miksować do momentu powstania jasnej i puszystej masy.
  • Dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać.
  • Następnie białka (w sumie 6 białek) ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać przesianą mąkę. Białka dodać do masy orzechowej i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łopatką, robić to powoli, aby pianka nie opadła.
  • Masę orzechową wyłożyć na podpieczony spód.
    Zetrzeć drugą część ciasta. Piec dalej w tej samej temperaturze przez ok. 30-35 minut.
    Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno rumienić to wystarczy przykryć kawałkiem foli aluminiowej i dalej piec.
  • Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *