Stary przepis na orzechowca na kruchym cieście. Przepis jest zapomniany, a nie słusznie bo ciasto ma kilka podstawowych składników, a jest naprawdę przepyszne.
Do tego jest bardzo prosty przepis, z dużą ilością orzechów włoskich. Bardzo fajnie się będzie, może prezentować na Waszym tegorocznym Wigilijnym stole? Ciasto kruche i chrupiące, a środek fajnie aromatyczny, bardzo lekka masa- wręcz piankowa konsystencja.
Kruche ciasto zamrażamy następnie ścieramy kruche ciasto, wykładamy masę orzechową i ścieramy drugie ciasto. Pieczemy, a po ostudzenie można posypać cukrem pudrem.
Szczegóły
forma do pieczenia 24×24 cm
45-55 minut
niski
niski
kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła zimnego
3 duże żółtka zimne
1-2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
masa orzechowa:
3 białka duże
3 jajka duże
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
300 g orzechów włoskich
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
kruche ciasto:
- Formę o wym. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Dodać sól oraz kawałki zimnego masła, posiekać nożem lub zacząć mieszać mieszadłem miksera.
- Następnie dodać żółtka oraz zimną wodę i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe podzielić na dwie części i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na ok 2 godziny.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji grzanie góra-dół.
- Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach tarki, ciasto równomiernie rozłożyć po całej blaszce i lekko docisnąć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienia.
masa orzechowa:
- Wszystkie składniki na masę powinny być w temp. pokojowej.
- Orzechy zmielić za pomocą blendera, następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka razem z cukrem zacząć miksować do momentu powstania jasnej i puszystej masy.
- Dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać.
- Następnie białka (w sumie 6 białek) ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać przesianą mąkę. Białka dodać do masy orzechowej i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łopatką, robić to powoli, aby pianka nie opadła.
- Masę orzechową wyłożyć na podpieczony spód.
Zetrzeć drugą część ciasta. Piec dalej w tej samej temperaturze przez ok. 30-35 minut.
Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno rumienić to wystarczy przykryć kawałkiem foli aluminiowej i dalej piec. - Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake