Piernik bananowy a może powinien się nazywać „chlebkiem bananowym o smaku piernika”?
Banany dodane do piernika nadają wilgotność i jeszcze bardziej mięciutkie ciasto. Dodatkowo dają naturalną słodycz, a jeśli masz w domu dojrzałe banany to super się składa bo takie będą najlepsze ;).
Bardzo prosto oraz szybko przygotujemy tego piernika w tej świątecznej pogoni, no ze wszystkim trzeba zdążyć. O dlatego ten piernik może uratować nasze święta, a przy tym smakuje naprawdę wspaniale! Składnik potrzebne są takie jak na każdy piernik oraz w tym przepisie kluczowe są banany.
Oczywiście możesz przekroić na pół i przełożyć np. masą grysikową, jednak dla mnie tak smakuje najlepiej- bez tego już jest doskonały!
Pięknie pachnie ten piernik, mięsiste ciasto od bananów, a także wspaniałe w smaku. No co tu dużo mówić? Pycha!
Szczegóły
20×10 cm forma keksowa
50-60 minut
niski
niski
Ciasto:
3 średnie dojrzałe banany
115 g masła (miękkiego)
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki płynnego prawdziwego miodu
2 duże jajka
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę keksową o wym. 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, na funkcji grzanie góra-dół. - Banany mocno rozdrobnić za pomocą widelca na taką „papkę”.
- Miękkie masło razem z cukrem i ekstraktem miksować na jasną i puszysta masę (ok. 5 minut). Następnie dodać po jednym jajku i zmiksować do połączenia.
- Dodać banany, miód, śmietanę i zmiksować. Wprost do miski przesiać mąkę, kakao, cynamon i sodę. Dodać przyprawę do piernika i sól. Zmiksować na niskich obrotach miksera tylko do połączenia (nie można dłużej miksować ponieważ jest wtedy ryzyko powstania zakalca).
- Wyłożyć do formy i piec przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony piernik, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa:
- Śmietankę podgrzać i dodać kawałki czekolady. Wymieszać do połączenia i polać wierzch piernika.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake