Wszyscy teraz pieką makowce, pierniki, miodowniki, orzechowce, serniki- typowe ciasta na Boże Narodzenie a ja? A ja standardowo zawsze inaczej, dzisiaj bardzo jesienny wypiek. 🙂 Wydaje mi się jednak, że nikt się za to na mnie nie pogniewa, co? 😉
To jest jeden z tych wypieków „zdrowszych” bo: dynia, super pachnące przyprawy- zachęcą nie jedną osobę liczącą kilogramy. 😉 Przygotowanie jest tak szybkie, że nawet nie wiadomo, a już w piekarniku!! 🙂 Nie potrzebujemy nawet miksera. A po 2-3 godzinach od upieczenia zostaną… drobne okruszki. 🙂 Dynia sprawia, że ciasto może długo leże, pod przykryciem i z każdym dniem będzie coraz lepsze, a do tego jest bardzo mięsiste. Ciasto posypane jest cynamonową skorupką dzięki czemu jeszcze lepiej smakuje i nie polecam jej pomijać- jest tu niezbędna.:)
Idealnie sprawdzi się do kubka kakao, w zimny wieczór.
Wykorzystajcie mój przepis na puree:
Puree z dyni – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl)
Oceń ten przepis:
Szczegóły
11x25cm keksówka
ok.10 min
ok. 40min
Ciasto:
1 szklanka puree z dyni
2 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
240g mąki pszennej tortowej (1i 1/2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczki imbiru w proszku
Ciasto:
- Przepis na puree tu Puree z dyni – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji góra-dół. - Keksówkę o wymiarach 25×11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Puree z dyni przełożyć do miski i dodać jajka oraz olej i wymieszać widelcem lub łyżką.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
- Mokre składniki dodać do suchych i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników (nie mieszać za długo!)
- Ciasto wyłożyć do foremki i wyrównać powierzchnię.
skorupka cynamonowa:
- Masło posiekać i połączyć (np. dłońmi) z cukrem i cynamonem. Na wierzchu ciasta ułożyć kruszonkę.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.
inspiracja: kwestiasmaku