Cynamonowy chlebek dyniowy

Wszyscy teraz pieką makowce, pierniki, miodowniki, orzechowce, serniki- typowe ciasta na Boże Narodzenie a ja? A ja standardowo zawsze inaczej, dzisiaj bardzo jesienny wypiek. 🙂 Wydaje mi się jednak, że nikt się za to na mnie nie pogniewa, co? 😉

To jest jeden z tych wypieków „zdrowszych” bo: dynia, super pachnące przyprawy- zachęcą nie jedną osobę liczącą kilogramy. 😉 Przygotowanie jest tak szybkie, że nawet nie wiadomo, a już w piekarniku!! 🙂 Nie potrzebujemy nawet miksera. A po 2-3 godzinach od upieczenia zostaną… drobne okruszki. 🙂 Dynia sprawia, że ciasto może długo leże, pod przykryciem i z każdym dniem będzie coraz lepsze, a do tego jest bardzo mięsiste. Ciasto posypane jest cynamonową skorupką dzięki czemu jeszcze lepiej smakuje i nie polecam jej pomijać- jest tu niezbędna.:)

Idealnie sprawdzi się do kubka kakao, w zimny wieczór.

Wykorzystajcie mój przepis na puree:

Puree z dyni – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl)

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

Szczegóły

Ilość:

11x25cm keksówka

Czas przygotowania

ok.10 min

Czas pieczenia:

ok. 40min

Ciasto:

  • 1 szklanka puree z dyni

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

  • 240g mąki pszennej tortowej (1i 1/2 szklanki)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczki imbiru w proszku

cynamonowa skorupka:

  • 1 łyżka masła

  • 50 g cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:

  • Przepis na puree tu Puree z dyni – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl).
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji góra-dół.
  • Keksówkę o wymiarach 25×11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Puree z dyni przełożyć do miski i dodać jajka oraz olej i wymieszać widelcem lub łyżką.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
  • Mokre składniki dodać do suchych i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników (nie mieszać za długo!)
  • Ciasto wyłożyć do foremki i wyrównać powierzchnię.

skorupka cynamonowa:

  • Masło posiekać i połączyć (np. dłońmi) z cukrem i cynamonem. Na wierzchu ciasta ułożyć kruszonkę.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.
Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *