Podstawowy przepis na najprostsze i szybkie placki z jogurtem naturalnym. Delikatne placki dzięki temu, że jest jogurt naturalny.
A na wierzch mogą zdobić wszystkie owoce, nutella, miód, cukier puder, konfitura; no co lubisz to dajesz. Każda fantazja dobra 😉
Są takie puszyste, mięciutkie i wyrośnięte. Doskonałe dla dzieci na śniadanie lub podwieczorek (ja zawsze biorę na drugie śniadanie).
Polecam!
Szczegóły
ok. 12 sztuk
3 minuty = 1 placek
niski
niski
ciasto:
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
170 g mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło lub olej do posmarowania patelni
Przygotowanie
- Jogurt i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temp. pokojowej
- W misce wymieszać jogurt, jajka i cukier waniliowy; za pomocą rózgi kuchennej lub widelcem.
- Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać rózgą lub krótko zmiksować do połączenia się składników na jednolite ciasto (nie mieszać zbyt długo)
- Dużą patelnie (u mnie naleśnikowa lub inna nieprzywierającą powłoką) posmarować ją masłem lub olejem i nakładać 2 płaskie łyżki stołowe ciasta na jednego placka, zachować odstępy (maksymalnie 4 jednocześnie).
- Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 minuty). Placki przekręcić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
- Przed smażeniem kolejnej partii placków wytrzeć ręcznikiem kuchennym patelnię. Placków nie próbować przesuwać przed przewróceniem, podczas smażenia.
inspiracja: kwestiasmaku