Trójkąty francuskie z ricottą i szpinakiem

Takie proste, a jakże smaczne! Idealna przekąska dla osób zabieganych by, zabrać np. na imprezę. Do wykonania dosłownie w kilka chwil i do piekarnika. Łatwo się robi a składniki dostaniecie w większości sklepów.

Farsz powinien być wyrazisty- dlatego trzeba próbować, ale też nie możemy przesadzać :). Aby nasze wypieki były pięknie rumiane smarujemy, roztrzepanym jajkiem i niewielką ilością mleka.

Do tego proponuję dodać sos np. majonez, a co nie żałujmy sobie ;).

Moi domownicy tymi trójkątami się zajadali i nawet mój tata, który nie lubi szpinaku był zachwycony. To co spróbujemy? 😉

Szczegóły

Ilość:

6 większych lub 12 mniejszych trójkątów

Czas przygotowania

15-20min

Czas pieczenia

20-25min

trójkąty:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 250g świeżego szpinaku

  • 250g (czyli całe opakowanie) serka ricotta

  • czosnek granulowany według uznania

  • sól, pieprz też według uznania

Przygotowanie

  • Szpinak myjemy. Przelewamy na sicie wrzątkiem- tak żeby liście zwiędły, wody wystarczy nalać do połowy czajnika. Pozostawiamy na sicie do przestygnięcia.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp 190-200stopni C, funkcja góra-dół.
  • Gdy szpinak ostygnie, odciskamy z nadmiaru wody, przekładamy na deskę i drobno siekamy.
  • Szpinak łączymy z ricottą- doprawiamy do smaku sporą ilością czosnku, pieprzu oraz soli- farsz ma być wyrazisty.

Przygotowanie

  • Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na 6 kwadratów, jeśli chcemy mniejsze trójkąty wtedy należy przekroić wzdłuż na 3 części. Na środek każdego kawałka wykładamy farsz. Zlepiamy w trójkąty.
  • Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania wierchu

  • 2 łyżki mleka do posmarowania wierchu

  • majonez lub inny sos np. czosnkowy (opcjonalnie- do maczania trójkątów)

Przygotowanie

  • Jajko roztrzep z mlekiem i posmaruj pędzelkiem trójkąty.
  • Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego i piecz ok 20-25min do zrumienia się
  • Podajemy z naszym ulubionym sosem
Smacznego!

inspiracja: smakinatalerzu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *