Takie proste, a jakże smaczne! Idealna przekąska dla osób zabieganych by, zabrać np. na imprezę. Do wykonania dosłownie w kilka chwil i do piekarnika. Łatwo się robi a składniki dostaniecie w większości sklepów.
Farsz powinien być wyrazisty- dlatego trzeba próbować, ale też nie możemy przesadzać :). Aby nasze wypieki były pięknie rumiane smarujemy, roztrzepanym jajkiem i niewielką ilością mleka.
Do tego proponuję dodać sos np. majonez, a co nie żałujmy sobie ;).
Moi domownicy tymi trójkątami się zajadali i nawet mój tata, który nie lubi szpinaku był zachwycony. To co spróbujemy? 😉
Szczegóły
6 większych lub 12 mniejszych trójkątów
15-20min
20-25min
trójkąty:
1 opakowanie ciasta francuskiego
250g świeżego szpinaku
250g (czyli całe opakowanie) serka ricotta
czosnek granulowany według uznania
sól, pieprz też według uznania
Przygotowanie
- Szpinak myjemy. Przelewamy na sicie wrzątkiem- tak żeby liście zwiędły, wody wystarczy nalać do połowy czajnika. Pozostawiamy na sicie do przestygnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do temp 190-200stopni C, funkcja góra-dół.
- Gdy szpinak ostygnie, odciskamy z nadmiaru wody, przekładamy na deskę i drobno siekamy.
- Szpinak łączymy z ricottą- doprawiamy do smaku sporą ilością czosnku, pieprzu oraz soli- farsz ma być wyrazisty.
Przygotowanie
- Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na 6 kwadratów, jeśli chcemy mniejsze trójkąty wtedy należy przekroić wzdłuż na 3 części. Na środek każdego kawałka wykładamy farsz. Zlepiamy w trójkąty.
- Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania wierchu
2 łyżki mleka do posmarowania wierchu
majonez lub inny sos np. czosnkowy (opcjonalnie- do maczania trójkątów)
Przygotowanie
- Jajko roztrzep z mlekiem i posmaruj pędzelkiem trójkąty.
- Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego i piecz ok 20-25min do zrumienia się
- Podajemy z naszym ulubionym sosem
inspiracja: smakinatalerzu