Faworki Ćwierczakiewiczowej

Doskonałe faworki „królowej garów” Lucyny Ćwierczakiewiczowej, z tego przepisu są bardzo kruche, na bardzo dużej ilości żółtek. Duża ilość żółtek, powoduje właśnie to, że są niezwykle kruche, lekkie. (Nie pozbywajcie się jednak białek- będziemy piec piękne bezy, oraz inne wspaniałości. :))

Faworki są najlepsze gdy, ciasto jest bardzo cienko rozwałkowane. Bardzo szybki, idealny przepis na czas kiedy nadejdzie nas głód Karnawałowy. 😉 Posypane cukrem pudrem smakują jeszcze lepiej. 🙂

Co wybieracie na Tłusty Czwartek- faworki, czy może pączki, a może i to, i to?

Szczegóły

Ilość:

2 duże talerze

Koszt:

niski

Poziom trudności:

średni

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 35 g masła, temp. pokojowa

  • 8 żółtek

  • 4 jajka, małe

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

  • 1 łyżeczka aromatu rumowego lub arakowego

  • 2 łyżki rumu lub octu

Dodatkow:

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  • Do misy miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, wraz z cukrem pudrem. Następnie dodać pozostałe składniki i mieszać mieszadłem lub zagniatać dłońmi na jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na 3 części. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, jak najcieniej. Wyciąć paski wzdłuż i poprzek. Środek lekko naciąć i przełożyć jeden koniec przez dziurkę.
  • Smażyć w gorącym tłuszczu, w temp. 175 stopni C z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *