Jak zrobić rozczyn na świeżych drożdżach?

Pierwszy etap ciasta drożdżowego, z drożdży Å›wieżych. Drożdże suche wystarczy wymieszać z mÄ…kÄ…, natomiast drożdże Å›wieże „oczekujÄ… od nas” wiÄ™cej zaangażowania, ale to nie jest trudne. 🙂

20-30 minut wyrastania rozczynu i możemy dziaÅ‚ać dalej z ciastem drożdżowym. ;). Let’s go!!! 🙂

Szczegóły

Czas przygotowania:

ok. 5min

Czas wyrastania:

ok. 20-30 min.

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

Rozczyn:

  • 25g drożdży Å›wieżych

  • 1 Å‚yżka cukru

  • 1/4 szklanka letniego mleka

  • 3 Å‚yżki mÄ…ki pszennej

Przygotowanie

  • Do garnuszka lub miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorÄ…cym!- zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia siÄ™ drożdży.
  • Dodać przesianÄ… mÄ…kÄ™, wymieszać, by nie byÅ‚o grudek.
  • Przykryć Å›ciereczkÄ… i odstawić w ciepÅ‚e miejsce do wyroÅ›niÄ™cia, na ok 20-30 min.
  • Uwaga! skÅ‚adniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane przez Was ciasto drożdżowe. JeÅ›li w przepisie nie ma mleka, stosujemy w zamian wodÄ™. Rodzaj użytej mÄ…ki jakÄ… mamy w wybranym przepisie, nie musi być to mÄ…ka pszenna. Ilość drożdży użyta do przygotowania rozczynu (powyżej) jest przykÅ‚adowa- należy użyć ilość drożdży jaka zawarta jest w wybranym przez Was przepisie.

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *