„Ciepły” korzenny smak, który przeniesie zapach świąt do Twojego domu :). Bardzo delikatne i kremowa kostka, cudownie pachnące.
Kto powiedział, że przed świętami musimy spędzać dużo czasu w kuchni piekąc ciasta? Przecież możemy zrobić np. takie bardzo ekspresowe właściwie musimy tylko przygotować kremy i na tym praktycznie nasza się kończy. Jest to dla nas duże ułatwienie zwłaszcza przed świętami.
Ciasto nie jest trudne i bajeczne w smaku. 🙂
P.s Blog jest od 21 lipca, a to jest dopiero pierwsze ciasto bez pieczenia- wstyd!! 🙂
Szczegóły
ok 30min
24×24 cm forma
Oceń przepis:
Krem korzenny:
500ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki kremu Speculoos, czubate
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu
70g śliwek suszonych
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
2 opakowania herbatników kakaowych
kilka ciasteczek korzennych do oprószenia np. Speculoos
*śliwki można zalać alkoholem z wodą w proporcji pół na pół.
Przygotowanie
- Formę o wymiarach 24×24 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Herbatniki ułożyć na dnie blaszki.
Krem korzenny:
- Śliwki pokroić na kawałeczki.
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali tak 20 sekund, (trzeba uważać aby żelatyny nie podgrzać za bardzo żelatyny, taka żelatyna wtedy traci swoje właściwości żelujące i krem nie będzie stabilny) wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- Kremówkę miksować na gęsty krem, następnie dodać po łyżce krem Specluloos, miód (płynny), cynamon oraz suszone pokrojone śliwki. Na sam koniec zmniejszyć obroty miksera do minimum i wlać powoli, cienkim strumieniem żelatynę.
- Gotowy krem wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników.
kREM ŚMIETANKOWY:
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali też tak 20 sekund (i znowu uważamy by nie zagotować żelatyny) wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- Kremówkę miksować razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Dodać przesiany cukier puder i powoli wlać żelatynę. Zmiksować na wolnych obrotach.
- Przykryć warstwą herbatników.
Polewa:
- Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego wystudzenia i polać herbatniki.
- Przed podaniem rozdrobnić ciasteczka korzenne i oprószyć wierzch ciasta.
inspiracja: ilovebake