Mini bezy banoffe

Zawsze mini bezy piekłam w okresie letnim bo wtedy jest „cała masa” owoców sezonowych, tym razem postawiłam na wersje nieco zimową i wcale nie gorszą. Baa muszę powiedzieć, że dawno czegoś tak pysznego nie jadłam! Tak, tak i nie zawaham się użyć słowa „najlepsze. Przepyszne i jakże pięknie wyglądające 😉

Polecam na każdą okazje, wszyscy goście będą je podziwiać 🙂 Pojedyncza porcja dla każdego, chociaż ja po połówce miałam już dość, no wystarczająco sycące.

Bezy to nic innego jak pięknie ubite białka i odpowiednio długo wysuszone. Przed samym podaniem (to bardzo ważne bo, beza bardzo nie lubi wilgoci, w ten czas baza chłonie wilgoć i staje się miękka, a wtedy już nie jest tak smaczna jak tuż po nałożeniu) wykładamy krem śmietankowy, wykładamy pokrojone banany, polewamy kajmakiem i trochę orzeszków ziemnych do posypania.

Mamy bezy, więc czego chcieć więcej 😉 ?

Szczegóły

Ilość:

mi wyszło 7 mini sztuk

Czas pieczenia:

100-120 minut

Poziom trudności:

średni

Koszt:

średni

Bezy:

  • 3 białka duże (czyli 120 bo 1 białka ma 40g)

  • szczypta soli

  • 150 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka soku z cytryny

Krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

  • 200 g serka mascarpone

  • 1 opakowanie śmietanka-fix

  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 banany

  • 1/2 puszki masy kajmakowej

  • orzeszki ziemne do posypania (ja użyłam solonych fajny był to kontrast słonego z słodkim)

  • opcjonalnie* 1-2 łyżki śmietanki kremówki 30%

  • opcjonalnie* listki mięty

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Płaską blachę do pieczenia od piekarnika wyłożyć. Piekarnik nagrzać do temp 120 stopni C na funkcji góra-dół.
  • W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijać z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas ubijając na wysokich obrotach do powstania sztywnej i błyszczącej piany. Ubijanie zajmuje ok. 20 minut, cukier musi się całkowicie rozpuścić. Po tym czasie dodać sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną i następnie zmiksować na niskich obrotach miksera.
  • Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać bezową masę tworząc takie „gniazdko”.
  • Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika i suszyć przez 3-4 minuty i po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 105 stopni C, suszyć ok. 100-120 – bezy powinny jedynie lekko się zarumienić, mogą delikatnie popękać. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezy nie wyciągać ich zostawić je najlepiej na noc, aby mogły się dobrze wystudzić.

Przygotowanie:

  • Do małego rondelka przełożyć 3-4 łyżki masy kajmakowej z puszki. Podgrzać na bardzo małym ogniu żeby się nieco rozpuściła i lepiej nakładała na wierzch bez. (Można opcjonalnie dolać 1-2 łyżki śmietanki 30%.) Gdy się nieco rozpuści i zrobi się trochę rzadsza, wtedy ściągnąć rondelek z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

krem:

  • Śmietanka i serek powinny być prosto z lodówki.
  • Śmietankę przełożyć do misy miksera i ubić wraz z przesianym cukrem pudrem i śmietana – fix. Następnie dodać serek mascarpone i ubić aż masa będzie sztywna. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką lub po prostu za pomocą łyżeczki na bezy

Przygotowanie

  • Na krem śmietankowy ułożyć pokrojone w plasterki banany. Następnie polać przestygniętą masą kajmakową i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi
  • Opcjonalnie można udekorować jeszcze miętą. Podawać.

Smacznego!

inspiracja: poprostupycha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *