Sernik z frużeliną i bezą

Ten sernik jest z wyraźnym smakiem owoców leśnych, (u mnie porzeczka czarna, czerwona i biała, żeby nie było zbyt kwaśno, to dałam jeszcze jagody i tak jest jak dla mnie idealnie) ale możecie dać też np. też maliny.

Pyszny sernik, idealne połączenie; kruchego ciasta, sera, owoców i bezy, a to wszystko w jednym kawałku.

Godny polecenia na Wielkanoc i inne święta. Urzeka każdego swoim wyglądem i smakiem 😉 . Wcale nie skomplikowany, jak mogło się wydawać.

Wypróbuj na Święta, sernika przecież nie może zabraknąć, podczas Wielkanocy.

Szczegóły

Ilość:

23 x 33cm forma

Czas pieczenia:

150 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

kruche ciasto:

  • 125 g masła

  • 30 g drobnego cukru

  • 1 duże jako

  • 1 żółtko

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

  • 1 kg twarogu zmielonego lub z wiaderka, ale z dobrym składem

  • 5 żółtek

  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

  • 3 łyżki oleju

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

  • 500 ml mleka

  • 1 budyń śmietankowy o wadze 40 g

frużelina:

  • 500 g świeżych lub mrożonych owoców leśnych jeśli używasz mrożonych nie trzeba ich rozmrażać (u mnie jagody i czerwone, białe i czarne porzeczki), ale możesz użyć też np. borówki lub maliny

  • 2 łyżki cukru (można dodać więcej do smaku)

  • 100 ml wody

  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

beza:

  • 6 białek

  • 200 g drobnego cukru do wypieków

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Ciasto kruche:

  • Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Formę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jajka i masło do ciasta kruchego powinny być prosto z lodówki.
  • Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać kawałki zimnego masła, dodać cukier i posiekać nożem, albo mieszać mieszadłem w robocie planetarnym. Następnie dodać żółtka i jajko. Szybko zagnieść jednolite ciasto, dłońmi lub w robocie kuchennym.
  • Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru na wielkość blachy lub pokroić na ciasto na plasterki i wylepić dno formy.

masa serowa:

  • Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski przełożyć ser, przesiany proszek budyniowy, żółtka, cukier, olej, śmietanę i mleko wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników (ale nie miksować zbyt długo, aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy serowej. Taki sernik najpierw bardzo mocno rośnie, a potem bardzo mocno opada – tego nigdy nie chcemy, sernik ma być wysoki i równy jak stół).
    Masę serową wylać na spód (masa serowa na tym etapie jest rzadka jak mleko, ale tak ma być, wszystko jest ok. Proszę się nie przejmować ;)) i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut.
  • Po upieczeniu NIE wyciągać od razu sernika z piekarnika. Zostawić na ok 1 godz. w zamkniętym piekarniku, po tym czasie delikatnie, etapami i powili otwierać piekarnik. Nie można od razu po upieczeniu wyciągnąć sernika bo opadnie nam diametralnie, niemal że do samego spodu ciasta. Dopiero gdy piekarnik i sernik nie będą gorące można wyciągnąć nasz sernik z piekarnika.

frużelina:

  • Owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wlać 50 ml wody, podgrzać. Gdy cukier się rozpuści dodać przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną, wraz pozostałą częścią wody. Wlać do rondelka i szybko wymieszać, aż masa zgęstnieje, ale nie gotować jej.
  • Frużelinę przestudzić i wyłożyć na wystudzony, całkowicie sernik.

beza:

  • Będziemy potrzebowali drugiej takiej samej formy, o tych samych wymiarach co wcześniej. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do temp. 140 stopni C na funkcji termoobieg
  • Białka powinny być w temperaturze pokojowej.
    Białka umieścić w misie miksera i zacząć ubijać wraz ze szczyptą soli. Ubijać do otrzymania sztywnej piany, stopniowo zwiększając obroty mikser.
  • Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Miksować do momentu, aż nie będziemy czuć grudek cukru najlepiej sprawdzić to pomiędzy palcami, piana powinna być gęsta i błyszcząca.
  • Pod koniec ubijania dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać krótko mikserem.
  • Bezową masę przełożyć do formy i rozsmarować w formie. Piec w piekarniku rozgrzanym przez 30 minut w 140 stopniach C. Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec kolejne 60 minut.
  • Zostawić w stygnącym piekarniku. Bezę wyłożyć na frużelinę tuż przed podaniem. Beza nie lubi wilgoci, dlatego najlepiej sernik podawać tuż przed podaniem, wtedy jest najsmaczniejszy.

Smacznego!

inspiracja: martagotuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *