Tort Royal z truskawkami

Co to był za wspaniały tort?! Moi domownicy zachwycali się każdą, warstwą tego wypaśnego tortu, wcale w sumie się nie dziwię. 😉

Tort składa się z puszystych biszkoptów, nasączone likierem Malibu i sokiem z cytryny. Dwie warstwy przepysznych kremów; jeden jasny na bazie białej czekolady z serkiem mascarpone i drugi na bazie masła orzechowego (mój większy faworyt to chyba ten orzechowy). Krem czekoladowy jest delikatny, a orzechowy trochę cięższy. Na wierzchu jest ułożona beza. Boki tortu obsypane są kawą.

Nie zjecie tortu dużo bo jest wystarczająco syty, a zwłaszcza krem orzechowy, właśnie przez masło orzechowe. Jeden kawałek to porządna dawka pyszności! 😉

To mój jeden z ulubionych przepisów na tort. Spodziewam się, że i u Was nie będzie schodził z listy Waszych ulubionych deserków, na wyjątkowe okazje. 😉 Już chyba dalej nie muszę przekonywać, że jest pyszny. 🙂

Szczegóły

Ilość:

tortownica okrągłą 25-26 cm

Czas pieczenia:

65 min

Koszt:

wysoki

Poziom trudności:

średni

biszkopt:

  • 4 jajka

  • 3 żółtka

  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Nasączenie:

  • 1/3 szklanki likieru Malibu

  • sok z 1 cytryny

wasrstwa truskawkowa:

  • 400 g świeżych truskawek lub 250 g mrożonych lub dżem truskawkowy

  • 2 łyżki likieru Amaretto lub 1 łyżka cukru pudru

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem biała trufla:

  • 200 g białej czekolady

  • 375 g serka mascarpone (w temp pokojowej)

  • 250 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)

  • 1/4 szklanki cukru pudru

krem orzechowy:

  • 150 g masła orzechowego (z solą i cukrem, jeśli było bez to proszę dać)

  • 100 g masła (miękkiego)

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach

  • 1/3 szklanki cukru pudru

  • 125 g serka mascarpone (zimne)

  • 1 łyżka miodu

Beza:

  • 3 białka

  • 150 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach do obsypania boków tortu

biszkopt:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C.
  • Do miseczki przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną.
  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać drobny cukier, po 1 łyżce cały czas ubijając. Piana powinna być na koniec gęsta i sztywna. Ubijać tak, długo aż nie będziemy czuć cukru pod palcami.
  • Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze i dodać żółtka (czyli 7 sztuk) zmiksować do połączenia się składników.
  • Do otrzymanej masy jajecznej przesypać 1/3 suchej mieszanki mąki i delikatnie szpatułką lub łyżką wymieszać i dodać znowu trochę mąki i znowu wymieszać.
  • Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu energicznie odstawić na blat. Całkowicie wystudzić.

warstwa truskawkowa:

  • ŚWIEŻE TRUSKAWKI: truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na plasterki, włożyć do garnka, dodać amaretto albo przesiany cukier puder i zagotować. Gotować przez ok 8 minut, na trochę większym ogniu aż truskawki zmiękną i zaczną się rozpadać i powstanie gęsty sok.
    MROŻONE TRUSKAWKI: nie trzeba rozmrażać, po prostu całe włożyć do garnka i postępować tak jak z świeżymi.
  • Przez sitko przesiać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, zagotować i ostudzić.

Krem biała trufla:

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ( czyli wodę w garnku zagotować i nad gotującą się wodą ustawić miseczkę z połamaną czekoladą, UWAGA: miska z czekoladą nie może dotykać lustra wody gotującej się). Wymieszać z ocieplonym serkiem mascarpone (koniecznie w następujący sposób: dodawać po łyżce mascarpone do roztopionej czekolady, za każdym razem mieszając energicznie łyżką).
  • Śmietankę kremówkę ubić razem z przesianym cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać ją do masy czekoladowej w 3 turach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.

Przygotowanie

  • Biszkopt przekroić na 2 blaty. Dolny blat ułożyć na paterze, skropić połową cytryny i połową likieru.
  • Na biszkopt wyłożyć wystudzone truskawki lub dżem truskawkowy i rozsmarować. Następnie 3/4 krem czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i skropić sokiem i likierem. Na czas przygotowania kremu orzechowego tort wstawić do lodówki.

krem orzechowy:

  • Do miski przełożyć masło orzechowe, kawę, miękkie masło oraz cukier puder.
  • Ubić przez ok. 2-3 minuty, aż masa stanie się jaśniejsza i napuszona. Dodać mascarpone i miód i zmiksować jeszcze ok. 1 minutę aż krem będzie puszysty i gęsty.
  • Krem orzechowy wyłożyć na tort.

Przygotowanie

  • Boki tortu posmarować resztą kremu z białej czekolady i odstawić do lodówki.

beza:

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, na funkcji góra-dół. Spód do formy obręczy o średnicy 25 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia.
  • Białka umieścić w misie miksera i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce drobny cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka do momentu aż nie będziemy czuć między palcami cukru, czyli cukier wtedy się rozpuści.
  • Na koniec dodać mękę ziemniaczaną i zmiksować krótko do połączenia się składników.
  • Bezę wyłożyć na przygotowany spód od formy, piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temp. do 100 stopni C i piec przez kolejne 20 minut, zostawić do wystygnięcia w piekarniku.
    Uwaga! Bezę wykładamy dopiero przed podaniem tortu, ponieważ beza pod wpływem wilgoci i kremu, mięknie.

Przygotowanie

  • Przed podaniem tortu obsypać tort 3 łyżkami kawy rozpuszczalnej. Następnie ułożyć beze.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *