Klasyka w najlepszym wydaniu śliwki i kruszonka- marzenie… 🙂 Ciasto jest treściwe i proste. Fajny posmak dzięki, śmietanie 18%, śmietana też dodaje wilgotności. Akurat przy tym cieście nie trzeba mieć dużych umiejętności w cukiernictwie, dlatego to ciasto jest dla Ciebie! 😉
Super się sprawdzi w sezonie na śliwki, (który właśnie trwa) więc korzystajmy ;). Świetnie sprawdzi się na przyjęcie z znajomymi lub rodziną.
Duża porcja blachy + przepyszny smak= duża porcja uśmiechu- prosta matematyka. 🙂 😉
Szczegóły
forma 25×35
40-50min
Przygotowanie
- Mąkę i cukier puder przesiać do miseczki i dodać kawałki masła i rozdrobnić między dłońmi lub w robocie planetarnym, aż powstaną grudki.
- Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto:
5 jajek dużych
1 i 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków
1 i 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowa
2 i 1/2 szklanki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu lub esencji z wanilii
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni C, funkcja góra-dół.
- Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki- odłożyć na bok.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę następnie łyżka, po łyżce dodawać cukier.
- Zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka, wanilię i śmietanę.
- Suche składniki dodać, do ciasta i wymieszać szpatułką lub łyżką.
Przygotowanie
- Ciasto wyłożyć do formy i ułożyć śliwki. Posypać kruszonką, włożyć do piekarnika i piec przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka
Oceń ten przepis:
Smacznego!
Inspiracja: ilovebake