Budyniowe ciasteczka wielkanocne

Ha wiem od razu rzucają się w oczy, taki był mój zamiar ;)!

Urocze ciasteczka wielkanocne to coś idealnego dla najmłodszych, ale myślę, że nie tylko oni będą chętni do ich spróbowania. Jest dodany budyń w proszku dlatego tak pięknie pachną i wierzcie mi smakują równie dobrze ;). Do tego są bardzo proste i szybkie i najmłodsi członkowie rodziny na pewno Wam pomogą ;). Nie potrzebne są żadne foremki, jajeczka wystarczy powbijać w ciasto kruche i upiec.

Powiem tak to takie inflacyjne ciasteczka, ale mimo wszystko zrobią niezły szał! Zapraszam do kuchni bo zostały dwa 2 dni do Wielkanocy!

Szczegóły

Ilość:

30 sztuk

Czas pieczenia:

17 – 20 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasteczka:

  • 330 g mąki pszennej tortowej

  • 200 g zimnego masła

  • 2 żółtka zimne

  • 2 łyżeczki śmietany 18%

  • 1 łyżka budyniu waniliowego

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatowo:

  • kolorowe jajeczka czekoladowe

Przygotowanie

  • Na stolicę lub do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sypki budyń , dodać cukier wanilinowy. Następnie dodać pokrojone zimne masło, żółtka oraz śmietanę.
  • Z wszystkich tych składników zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C z funkcją grzanie góra – dół. Płaską blachę do pieczenia tą od piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na równe mniejsze części. Następnie uformować okrągłe ciasteczka. Na wierzch każdego ciasteczka ułożyć po trzy jajeczka czekoladowe i lekko je wbić w ciasto.
  • Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 17 – 20 minut, aż będą ładnie rumiane.

Smacznego!

inspiracja: poprostupycha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *