Chocolate chip cookies

Słynne amerykańskie ciastka z drobinkami czekoladowymi. Mają swoich fanów na całym świecie. Idealnie kruche z zewnątrz i ciągnące w środku, dodajemy i brązowy i biały cukier w proporcji 50:50, cukier brązowy nadaje im karmelowego smaku.

Są szybkie idealne do upieczenia z dziećmi, wystarczy kilka prostych składników i gotowe. Najlepsze z mlekiem oczywiście.

Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie i wtedy jeszcze nie ściągamy z blaszki bo mogą się rozwalić, ale zaraz zastygają i wtedy już można jeść ;). Wychodzi ich sporo bo ok 35 sztuk, ale przy dobrym rozpędzie, może być i nawet mało ;).

Szczegóły

Ilość:

35 sztuk

Czas pieczenia:

12 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasteczka:

  • 170 g masła

  • 90 g drobnego cukru

  • 90 g brązowego cukru

  • 1 duże jajko

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 280 g mąki pszennej

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 150 g gorzkich drobinek czekoladowych lub gorzkiej czekolady posiekanej

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło powinno być bardzo miękkie; na tyle, by nóż wchodził w nie bez oporu – jak latem pozostawione na blacie.
  • Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C z funkcją termoobiegiem.
  • Mąkę pszenną i sodę przesiać do miseczki i odłożyć.
  • Masło i oba cukry umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania bardzo puszystej masy maślanej, następnie dodać jajko i wanilię, dalej ucierając, do dokładnego utarcia składników. Na sam koniec wsypać chocolate chips i zmiksować do połączenia.
  • Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego lub nabierać za pomocą, gałkownicy do lodów. Układać je na blaszce pozostawiając kilku centymetrowe odstępy między nimi – rozpłyną się mocno na bok; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem.

Przygotowanie

  • Ciastka wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok 12. minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się rumienić, ale nie dłużej ( całe ciasteczka będą zbyt twarde po upieczeniu). Od razu po upieczeniu ciasteczka będą bardzo miękkie, pozostawić je więc przez kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *