Ciasteczka czekoladowe nadziewane nutellą

Nie ma bata, nie da się oprzeć! One są dobre, one hipnotyzują, smakują bosko. Uwierz mi są niesamowite. Poza tym, że smakują jak nie z tej ziemi to są naprawdę, ekspresowe i bardzo proste, więc nie powinny sprawiać najmniejszych problemów. 😉

Upiekłam je bardziej dla siebie bo strasznie się, zle czułam przez 2 dni i naprawdę ratowały moje życie (no oczywiście, że podzieliłam się z rodziną, przecież uwielbiam się dzielić z jedzeniem)

Nutella- wszyscy kochają, a kto najbardziej?- dzieci i… WY. 🙂 😉

Nie ma co się zastanawiać się a bo to słodkie, kaloryczne, niezdrowe- spokojnie MY to wszystko potem, spalimy w końcu od czego, mamy Chodakowską ? 😉

Szczegóły

ilość:

20 sztuk

Czas pieczenia:

ok. 10min

Ciasteczka:

  • 20 łyżeczek nutelli

  • 115g masła

  • 40g drobnego cukru do wypieków

  • 90g jasnego brązowego cukru do wypieków cukru muscovado

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1 duże jajko

  • 140g mąki pszennej

  • 40g kakao

  • 3g (1 łyżeczka) skrobi ziemniaczanej

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • Przygotować talerzyk lub deseczkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Na nią wyciskać z rękawa cukierniczego lub nakładać łyżeczką małe porcje nutelli (u mnie ok 3/4 na porcję)
  • Włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut przed przystąpieniem do wykonania ciasteczek. To będzie nadzienie do ciasteczek.

Ciasteczka:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C z funkcją termoobiegiem.
  • W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do uzyskania puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii, następnie jajko i ponownie utrzeć do połączenia. Dodać mąką pszenną, kakao, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia.
  • 2 płaskie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować nieduże kulki ok 18-20g (moja każda kuleczka ważyła 20g), następnie lekko rozpłaszczyć ja na dłoni, na środek każdego z nich kłaść zamrożoną nutellę i obtaczać ją w cieście, formując kulki. Jeśli ciasto będzie klejące lekko oprószyć mąką, co ułatwia formowanie kuleczek. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie- schłodzić je przez 30 minut w lodówce. Uformowane kuleczki układać na blaszkach, w sporych odstępach od siebie.
  • Ciasteczka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 10 minut. Ciasteczka podczas pieczenia powinny się spłaszczyć; jeśli tak się nie stanie to 2 minuty przed końcem pieczenia przyklepać je lekko drewnianą łyżką. Wyjąć, przestudzić na blaszce (będą bardzo miękkie, ale zastygną proszę się nie martwić ;)) a następnie przenieść na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
  • Przechowywać w temperaturze pokojowej do 7 dni w szczelnym pojemniku lub puszcze. Można mrozić
Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *