Nie ma bata, nie da się oprzeć! One są dobre, one hipnotyzują, smakują bosko. Uwierz mi są niesamowite. Poza tym, że smakują jak nie z tej ziemi to są naprawdę, ekspresowe i bardzo proste, więc nie powinny sprawiać najmniejszych problemów. 😉
Upiekłam je bardziej dla siebie bo strasznie się, zle czułam przez 2 dni i naprawdę ratowały moje życie (no oczywiście, że podzieliłam się z rodziną, przecież uwielbiam się dzielić z jedzeniem)
Nutella- wszyscy kochają, a kto najbardziej?- dzieci i… WY. 🙂 😉
Nie ma co się zastanawiać się a bo to słodkie, kaloryczne, niezdrowe- spokojnie MY to wszystko potem, spalimy w końcu od czego, mamy Chodakowską ? 😉
Szczegóły
20 sztuk
ok. 10min
Ciasteczka:
20 łyżeczek nutelli
115g masła
40g drobnego cukru do wypieków
90g jasnego brązowego cukru do wypieków cukru muscovado
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
140g mąki pszennej
40g kakao
3g (1 łyżeczka) skrobi ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- Przygotować talerzyk lub deseczkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Na nią wyciskać z rękawa cukierniczego lub nakładać łyżeczką małe porcje nutelli (u mnie ok 3/4 na porcję)
- Włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut przed przystąpieniem do wykonania ciasteczek. To będzie nadzienie do ciasteczek.
Ciasteczka:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C z funkcją termoobiegiem.
- W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do uzyskania puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii, następnie jajko i ponownie utrzeć do połączenia. Dodać mąką pszenną, kakao, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia.
- 2 płaskie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować nieduże kulki ok 18-20g (moja każda kuleczka ważyła 20g), następnie lekko rozpłaszczyć ja na dłoni, na środek każdego z nich kłaść zamrożoną nutellę i obtaczać ją w cieście, formując kulki. Jeśli ciasto będzie klejące lekko oprószyć mąką, co ułatwia formowanie kuleczek. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie- schłodzić je przez 30 minut w lodówce. Uformowane kuleczki układać na blaszkach, w sporych odstępach od siebie.
- Ciasteczka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 10 minut. Ciasteczka podczas pieczenia powinny się spłaszczyć; jeśli tak się nie stanie to 2 minuty przed końcem pieczenia przyklepać je lekko drewnianą łyżką. Wyjąć, przestudzić na blaszce (będą bardzo miękkie, ale zastygną proszę się nie martwić ;)) a następnie przenieść na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej do 7 dni w szczelnym pojemniku lub puszcze. Można mrozić
inspiracja: mojewypieki