Miałam się ich bać jak wszystkich pająków się boję, ale one u mnie wywołują śmiech. 🙂
Strasznie pyszne, przerażająco kruche i potwornie łatwe- dokładnie takie są te ciasteczka z pająkami. Moja propozycja na Hallowen
Z ciasteczkami trzeba się troszkę pobawić, ale to najlepiej zostawić to dzieciakom.
Ps. Dziwnie jest robić zdjęcia gdy tyle pająków patrzy na ciebie i nie zwiewasz przed nimi tylko chcesz je zjeść 😉
Szczegóły
ok. 18 sztuk
12-15min
ciasto:
100g masła miękkiego
1 szklanka pszennej mąki tortowej
1 jajko
1/3 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać sól, wymieszać.
- Masło umieścić w misie miksera wraz z cukrem i utrzeć na puszystą i jasną masę, dodać jajko i nadal miksować, aż masa będzie gładka.
- Wsypać suche składniki i całość zagnieść na gładkie ciasto. Może nam się wydawać, że ciasto jest za luzne. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką- ja nie dodałam.
- Ciasto włożyć do zamrażarki na 20 min.
- Piekarnik nagrzać do temp 180stopni C, na funkcji termoobieg.
- Po 20 min ciasto wyciągnąć z zamrażarki i podzielić na porcje (mi wyszło 18 ciasteczek) formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki układać, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilku centymetrowych odległościach od siebie. Kulek nie rozpłaszczać, ciasteczka same podczas pieczenia się rozpłaszczą.
- Blachę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 12-15min do mocnego zarumienia. Podczas pieczenia ciasteczka rozpłaszczą się, urosną, i staną się bardziej płaskie dlatego ważne aby zachować między nimi odstęp.
Dodatkowo:
ok 18 sztuk dużych groszków/draże czekoladowe (ja użyłam tych kulek z Biedronki)
kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady
opcjonalnie biała czekolada kilka kostek*
Przygotowanie
- Czekoladę gorzką roztopić w kuchence mikrofalowej wkładając na 25-30 sekund zamieszać i ponownie włożyć do mikrofali, podgrzać i postępować tak, aż czekolada całkowicie się roztopi. Czekoladę można roztopić też nad parą wodną, czyli wodę zagotować i w osobnej miseczce nad parą wodną umieścić czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi. Miseczka z czekolada nie może dotykać lustra wody.
- Za pomocą wykałaczki narysować nóżki zanurzając patyczek w czekoladzie.
- Jeśli nie chcesz używać czekolady białej, oczek to zrobimy tak: w czekoladowych groszkach za pomocą wykałaczki delikatnie robimy małe dziurki- oczka.
- Na środku każdego ciasteczka, małą łyżeczką lub końcem łyżeczki wykonać keks z czekolady i przykleić groszek czekoladowy.
- Jeśli używasz białej czekolady i chcesz z niej zrobić oczy i buzie to robimy bardzo podobnie tak jak z ciemną czekoladą. Białą czekoladę podgrzać w mikrofali wkładając na 25-30 sekund i zamieszać, postępować tak, aż czekolada całkowicie się roztopi. Czekoladę też można roztopić nad parą wodną (jak to zrobić patrz wyżej).
- Wykałaczkę zanurzać w czekoladzie i zrobić małe kropeczki czyli oczka możemy też zrobić buzie.
- Ciasteczka odłożyć aby czekolada mogła zastygnąć.
Smacznego!
Oceń ten przepis:
inspiracja: blogzapetytem