Ciasteczka pająki :)

Miałam się ich bać jak wszystkich pająków się boję, ale one u mnie wywołują śmiech. 🙂

Strasznie pyszne, przerażająco kruche i potwornie łatwe- dokładnie takie są te ciasteczka z pająkami. Moja propozycja na Hallowen

Z ciasteczkami trzeba się troszkę pobawić, ale to najlepiej zostawić to dzieciakom.

Ps. Dziwnie jest robić zdjęcia gdy tyle pająków patrzy na ciebie i nie zwiewasz przed nimi tylko chcesz je zjeść 😉

Szczegóły

Ilość:

ok. 18 sztuk

Czas pieczenia

12-15min

ciasto:

  • 100g masła miękkiego

  • 1 szklanka pszennej mąki tortowej

  • 1 jajko

  • 1/3 szklanka cukru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/3 szklanki soli

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
  • Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać sól, wymieszać.
  • Masło umieścić w misie miksera wraz z cukrem i utrzeć na puszystą i jasną masę, dodać jajko i nadal miksować, aż masa będzie gładka.
  • Wsypać suche składniki i całość zagnieść na gładkie ciasto. Może nam się wydawać, że ciasto jest za luzne. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką- ja nie dodałam.
  • Ciasto włożyć do zamrażarki na 20 min.
  • Piekarnik nagrzać do temp 180stopni C, na funkcji termoobieg.
  • Po 20 min ciasto wyciągnąć z zamrażarki i podzielić na porcje (mi wyszło 18 ciasteczek) formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki układać, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilku centymetrowych odległościach od siebie. Kulek nie rozpłaszczać, ciasteczka same podczas pieczenia się rozpłaszczą.
  • Blachę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 12-15min do mocnego zarumienia. Podczas pieczenia ciasteczka rozpłaszczą się, urosną, i staną się bardziej płaskie dlatego ważne aby zachować między nimi odstęp.

Dodatkowo:

  • ok 18 sztuk dużych groszków/draże czekoladowe (ja użyłam tych kulek z Biedronki)

  • kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady

  • opcjonalnie biała czekolada kilka kostek*

Przygotowanie

  • Czekoladę gorzką roztopić w kuchence mikrofalowej wkładając na 25-30 sekund zamieszać i ponownie włożyć do mikrofali, podgrzać i postępować tak, aż czekolada całkowicie się roztopi. Czekoladę można roztopić też nad parą wodną, czyli wodę zagotować i w osobnej miseczce nad parą wodną umieścić czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi. Miseczka z czekolada nie może dotykać lustra wody.
  • Za pomocą wykałaczki narysować nóżki zanurzając patyczek w czekoladzie.
  • Jeśli nie chcesz używać czekolady białej, oczek to zrobimy tak: w czekoladowych groszkach za pomocą wykałaczki delikatnie robimy małe dziurki- oczka.
  • Na środku każdego ciasteczka, małą łyżeczką lub końcem łyżeczki wykonać keks z czekolady i przykleić groszek czekoladowy.
  • Jeśli używasz białej czekolady i chcesz z niej zrobić oczy i buzie to robimy bardzo podobnie tak jak z ciemną czekoladą. Białą czekoladę podgrzać w mikrofali wkładając na 25-30 sekund i zamieszać, postępować tak, aż czekolada całkowicie się roztopi. Czekoladę też można roztopić nad parą wodną (jak to zrobić patrz wyżej).
  • Wykałaczkę zanurzać w czekoladzie i zrobić małe kropeczki czyli oczka możemy też zrobić buzie.
  • Ciasteczka odłożyć aby czekolada mogła zastygnąć.

Smacznego!

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

inspiracja: blogzapetytem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *