Ciasteczka śnieżne kule

Ciasteczka bardzo mocno orzechowe, bez jajek. Bardzo aromatyczne od orzechów. Orzechowe kuleczki obtoczone w cukrze pudrze. Idealnie prezentują się Świątecznym klimacie.

Są małe, a tym samum bardzo urocze- są wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku, wtedy mogą wytrzymać nawet do tygodnia.

Bardzo łatwe i szybkie ciasteczka, a osoby które są uczulone na jajka, mogą ich spróbować bo ich w sobie nie mają.

Szczegóły

Ilość:

2 blaszki ciasteczek

Czas pieczenia:

15-18 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasteczka:

  • 240 g mąki pszennej tortowej

  • 240 orzechów włoskich

  • 220 g masła zimnego

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub esencji

  • 60 g cukru

  • szczypta soli

dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie

  • Orzechy dokładnie zmielić. Mąkę przesiać i dodać zimne pokrojone na kawałki masło.
  • Zagnieść za pomocą miksera, końcówką mieszadła lub siekać nożem. Następnie dodać zmielone orzechy, ekstrakt z wanilii, cukier i sól. Szybko zagnieść na jednolite ciasto.
  • Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 180 na funkcji grzanie góra-dół.
    Po tym czasie z ciasta formować małe kuleczki (troszkę mniejsze niż orzech włoski) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 15-18 minut, aż lekko się zarumienią.
  • Po wyjęciu z piekarnika wyjąć i wystudzić, jednak nie ściągać ich z blaszki (bo są bardzo miękkie i mogą się rozwalić).
  • Po wystudzeniu obtoczyć w cukrze pudrze (ale cukru nie przesiewać). Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *