Zimno, ciemno, deszczowo, i na dodatek wakacje dobiegają końca, a to wszystko oznacza JESIEŃ i z racji tego na pocieszenie dodaje nowy przepis.
Ciasteczka są dziecinnie proste, ekspresowe i tak pyszne, że można się zapomnieć i zjeść wszystkie. Serio nie żartuje! Jak spróbujesz jedno to musisz schować przed sobą by kolejnego nie porwać, no trzeba uważać 😉 No to teraz odmaszerować do kuchni by, już jurto cieszyć się tym smakiem :).
Dzieci wracają do szkoły i myślę, że na pewno będą się cieszyć gdy taką niespodziankę znajdą w swoim plecaka, ale nie zapomnijcie o sobie by, kilka sztuk zabrać do pracy i poczęstować znajomych, wtedy lepiej się nam pracuje 😉
Smakują nieco wytrawnie przez sól i tahini. Smak którego nie da się zapomnieć. Euforia podniebienia. Upieczmy od serca, z dużą dawką miłości. Obiecuje, że wtedy będą pyszne, a może lepiej? 🙂
Szczegóły
20-25 sztuk
15-20
ok 12. min
Ciastka:
115g masła (miękkiego)
140g jasnej pasty tahini (pasta sezamowa- do zrobienia samemu z ziaren sezamu lub do kupienia w sklepie stacjonarnie lub przez internet)
100g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
1 żółtko
150g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
100g czekolady gorzkiej (tabliczka)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do temp. 160stopni C, na funkcji termoobieg.
- Czekoladę posiekać- odłożyć na bok.
- Do misy miksera dodać masło, tahini i wsypać cukier.
- Ucierać do powstania jasnej i puszystej maślanej masy.
- Dodać jajko, następnie dokładnie oddzielone żółtko, ucierać do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu.
- Dodać wanilię i utrzeć. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodę i na koniec wsyp sól. Następnie zmiksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
- Na sam koniec wymieszać, łyżką z posiekaną czekoladą
Przygotowanie
- 2 duże płaskie blachy (te od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką lub gałką do lodów nabierać ciasto (będzie się kleiło) nabierać ciasto w sporych odstępach od siebie. Lekko spłaczyć dłonią i oprószyć solą.
Przygotowanie
- Ciastka piec przez 12min lub dłużej do ładnego zarumieniania się brzegów ciastek.
- Wyjąć ciastka z piekarnika ( ciasteczka tuż po upieczeniu będą bardzo miękkie i bardzo kruche, dlatego nie ściągamy z blachy ich od razu) i poczekać aż ostygną, następnie przenieść na kratkę kuchenną
Smacznego!
przepis znaleziony na: mojewypieki