Ciasteczka z tahini (pastą sezamową)

Zimno, ciemno, deszczowo, i na dodatek wakacje dobiegają końca, a to wszystko oznacza JESIEŃ i z racji tego na pocieszenie dodaje nowy przepis.

Ciasteczka są dziecinnie proste, ekspresowe i tak pyszne, że można się zapomnieć i zjeść wszystkie. Serio nie żartuje! Jak spróbujesz jedno to musisz schować przed sobą by kolejnego nie porwać, no trzeba uważać 😉 No to teraz odmaszerować do kuchni by, już jurto cieszyć się tym smakiem :).

Dzieci wracają do szkoły i myślę, że na pewno będą się cieszyć gdy taką niespodziankę znajdą w swoim plecaka, ale nie zapomnijcie o sobie by, kilka sztuk zabrać do pracy i poczęstować znajomych, wtedy lepiej się nam pracuje 😉

Smakują nieco wytrawnie przez sól i tahini. Smak którego nie da się zapomnieć. Euforia podniebienia. Upieczmy od serca, z dużą dawką miłości. Obiecuje, że wtedy będą pyszne, a może lepiej? 🙂

Szczegóły

Ilość:

20-25 sztuk

Czas przygotowania

15-20

Czas pieczenia

ok 12. min

Ciastka:

  • 115g masła (miękkiego)

  • 140g jasnej pasty tahini (pasta sezamowa- do zrobienia samemu z ziaren sezamu lub do kupienia w sklepie stacjonarnie lub przez internet)

  • 100g brązowego cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1 duże jajko

  • 1 żółtko

  • 150g mąki pszennej

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 100g czekolady gorzkiej (tabliczka)

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 160stopni C, na funkcji termoobieg.
  • Czekoladę posiekać- odłożyć na bok.
  • Do misy miksera dodać masło, tahini i wsypać cukier.
  • Ucierać do powstania jasnej i puszystej maślanej masy.
  • Dodać jajko, następnie dokładnie oddzielone żółtko, ucierać do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu.
  • Dodać wanilię i utrzeć. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodę i na koniec wsyp sól. Następnie zmiksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
  • Na sam koniec wymieszać, łyżką z posiekaną czekoladą

Dodatkowo:

  • sól w płatkach (ja nie miałam, więc użyłam zwykłej i wyszło na to samo 😉 )

Przygotowanie

  • 2 duże płaskie blachy (te od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką lub gałką do lodów nabierać ciasto (będzie się kleiło) nabierać ciasto w sporych odstępach od siebie. Lekko spłaczyć dłonią i oprószyć solą.

Przygotowanie

  • Ciastka piec przez 12min lub dłużej do ładnego zarumieniania się brzegów ciastek.
  • Wyjąć ciastka z piekarnika ( ciasteczka tuż po upieczeniu będą bardzo miękkie i bardzo kruche, dlatego nie ściągamy z blachy ich od razu) i poczekać aż ostygną, następnie przenieść na kratkę kuchenną

Smacznego!

przepis znaleziony na: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *