Pyszne? to raczej za skromne określenie, to mistrzowski smak! 😉 Ciastka są bardzo, bardzo orzechowe, maślane i idealnie kruche, z pysznym orzechowo kawowym nadzieniem. Wyglądają bardzo ładnie, troszkę miałam z pracy nimi, ale smak mi to zrekompensował bo, są strasznie wciągające 🙂 Te małe rozkoszne cuda są bardzo proste.
Gościły u mnie, na tegorocznych święta, najpierw zrobiłam jedną porcję a kolejnego dnia musiała robić kolejne więc, naprawę serdecznie polecam.
Te ciastka są „skłonne” zawrócić wszystkim w głowie. 😉 Dla każdej osoby która kocha orzechy :).
Szczegóły
30 sztuk
12-16
Oceń ten przepis:
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka orzechów włoskich lub pekan
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
170g masła
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/4 cukru pudru
1 żółtko z dużego jajka
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
3/4 szklanki orzechów włoskich lub pekan
1/3 szklanki cukru
1 białko z dużego jajka
30g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
szczypta soli
1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Dodatkowo:
30 połówek orzechów włoskich lub pekan
pół szklanki cukru pudru (lub mniej) do obtoczenia ciastek
ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera lub blenderze umieścić mąkę, orzechy, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować przez 60 sekund do momentu zmielenia orzechów.
- W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtko, wanilię i ubić. Dodać zmielone suche składniki i zmiksować. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę.
nadzienie orzechowe:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- W misie miksera lub blenderze umieścić orzechy i cukier. Zmiksować przez 30-60 sekund do momentu zmielenia orzechów ( nie miksować zbyt długo by nie zamienić ich w pastę).Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia i otrzymania konsystencji pasty. Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki na 30minut ( lub nawet do 3 dni).
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni z funkcją termoobiegiem
- Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nadzienie orzechowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką lub woreczka z odciętym rogiem.
- Z ciasta odrywać kawałki ciasta o pojemności 1 łyżki, formować z niego kulki, obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blaszce w 5 centymetrowych odstępach.
- Piec przez 6-8 minut, aż ciastka będą miękkie i wyrośnięte. Wyjąć z piekarnika i końcem drewnianej łyżki zrobić w każdym ciastku dziurkę naciskając ostrożnie ciastko na środku. Do środka wycisnąć nadzienie orzechowe, a następnie na każdym ciastku położyć połówkę orzecha. Umieścić z powrotem w piekarniku i piec kolejne 6-8 minut lub do zarumienia się brzegów ciastek. Wyjąć, wystudzić przez chwilę na blaszce, a następnie przenieść na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Ciastka przechowywać do 5 dni w puszce w temp. pokojowej.
Smacznego
inspiracja: mojewypieki