Czekoladowe ciastka z białą czekoladą

Niby nie pozorne ciastka czekoladowe takie zwykłe, a jak zaskakują smakiem tak pyszne, że wszyscy zamykają oczy i myślą o niebieskich migdałach- dokładnie tak potrafią zawrócić w głowie 🙂

Są wspaniałe- kruche z zewnątrz, ciągnące w środku. Idealne do fajnego spędzenia czasu z dzieckiem. 🙂 Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej jakoś znikają 😉 Lubiane przez każdego. Słodko polecam :*

Szczegóły

Ilość

35 sztuk

Czas pieczenia:

12 min.

Ciasteczka:

  • 170g masÅ‚a

  • 120g drobnego cukru do wypieków

  • 120g cukru brÄ…zowego

  • 1 duże jajko

  • 1 Å‚yżeczka ekstraktu z wanilii

  • 230g mÄ…ki pszennej

  • 50g kakao

  • 3/4 Å‚yżeczki sody oczyszczonej

  • 1/4 Å‚yżeczki soli

  • 1 Å‚yżka mleka

  • 150g biaÅ‚ych drobinek czekolady lub posiekanej biaÅ‚ej czekolady

Przygotowanie

  • Wszystkie skÅ‚adniki powinny być w temp. pokojowej. MasÅ‚o powinno być bardzo miÄ™kkie, na tyle by nów wchodziÅ‚ w nie bez oporu. JeÅ›li tak nie jest, to wÅ‚ożyć masÅ‚o w temp. pokojowej do mikrofali na kilkanaÅ›cie sekund by mniej wiÄ™cej 1/3 masÅ‚a siÄ™ roztopiÅ‚a.
  • Piekarniki nagrzać do temp 160 stopni C na funkcji termoobieg.
  • MasÅ‚o i oba cukry umieÅ›cić w misie miksera. Utrzeć do powstania bardzo puszystej masy maÅ›lanej, nastÄ™pnie dodać jajko i waniliÄ™, dalej ucierajÄ…c, do dokÅ‚adnego utarcia skÅ‚adników. Do masy przesiać mÄ…kÄ™, kakao, sodÄ™ i wsypać sól, nastÄ™pnie zmiksować do poÅ‚Ä…czenia siÄ™ skÅ‚adników. Na sam koniec dodać mleko, wsypać czekoladÄ™ i zmiksować do poÅ‚Ä…czenia.
  • PÅ‚askÄ… dużą blachÄ™ od piekarnika wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkoÅ›ci maÅ‚ego orzecha wÅ‚oskiego lub przy pomocy Å‚yżki do lodów (gaÅ‚kownicy). UkÅ‚adać je na blaszce pozostawiajÄ…c kilkucentymetrowe odstÄ™py miÄ™dzy nimi- rozpÅ‚ynÄ… siÄ™ mocno na boki, dlatego nie trzeba ich spÅ‚aszać
  • Ciastka wÅ‚ożyć do piekarnika nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min lub do momentu kiedy brzegi zacznÄ… siÄ™ zarumienia, ale nie dÅ‚użej (caÅ‚e ciasteczka bÄ™dÄ… zbyt twarde po upieczeniu). Od razu po upieczeniu ciasteczka bÄ™dÄ… bardzo miÄ™kkie, pozostawić je wiÄ™c przez kilka minut do przestygniÄ™cia na blaszce, nastÄ™pnie przenieść na kratkÄ™ do caÅ‚kowitego wystudzenia.

Smacznego!

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *