Mocno czekoladowe ciasteczka

Doskonałe ciasteczka z kakao i czekoladą. Bardzo proste, szybkie przygotowanie a wszystkie składniki dostaniecie „za rogiem” w sklepie. A do tego są obłędne w smaku. 🙂

Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo mięciutkie, mogą się rozwalić jeśli od razu ściągniemy je z blachy, dlatego musimy odczekać 5-10 wtedy zastygną i nie rozpadną się, wtedy można przełożyć na talerz. Są lekko mięciutkie w środku, a na zewnątrz kruche.

Upieczcie te ciasteczka razem z dziećmi to świetna zabawa, fajnie wspólnie spędzony czas ;). Idealne do szklanki mleka.

Tutaj znajdziesz inne moje przepisy na ciasteczka Ciasteczka – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl)

Szczegóły

Ilość:

2 blaszki ciasteczek

Czas pieczenia:

10-15 minut

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

Ciasteczka:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1/2 szklanki kakao

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 duże jajko

  • 115 g masła, roztopione

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji z wanilii

  • szczypta soli

  • 100 g gorzkich kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

Przygotowanie

  • 1 szklanka zawsze o pojemności 250 ml.
    Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, na funkcji góra-dół.
  • Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Roztopić masło, a następnie dodać cukier, mleko, wanilię, jajko oraz solą.
  • Dodać do suchych składników i wymieszać do połączenia. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladę i wymieszać.
  • Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć po 2 łyżeczki masy i formować kuleczki i spłaszczyć delikatnie dłonią.
  • Ułożyć w odstępach od siebie i piec przez ok. 10-15 mint. Ciastek nie ściągać od razu po upieczeniu będą wtedy bardzo miękkie bo mogą się rozpaść. Zostawić na 5-10 minut do wystudzenia, dopiero wtedy można ściągnąć z blachy i przełożyć na talerz.
  • Przechowywać w puszcze lub szczelnym pojemniku.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *