Ciastka z dropsami czekoladowymi, dużą ilością kakao i przyjemnie pachnącą nutką piernikową. Są kruche na zewnątrz, a w środku trochę takie ciągnące i tak miło chrupią ;).
Bardzo prosty i szybki przepis do zrobienia także z dziećmi. Oprócz czekolady mile widziane mogą być też orzechy np. włoskie albo laskowe.
Teraz smakują idealnie w tym przedświątecznym czasie kiedy czekamy na Święta, a to zasługa cynamonu i przyprawy do piernika- te dodatki robią niesamowicie pyszną robotę. Przekonacie się sami! 😉
Szczegóły
2 blaszki ciasteczek
ok. 12-14 minut
niski
niski
składniki:
180 g mąki tortowej
40 g kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
130 g masła, miękkie
3/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Dużą płaską blachę tą od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni na funkcji grzanie góra-dół. - Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika przesiać do miseczki.
- Miękkie masło miksować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować.
- Dodać przesiane suche składniki, sól i ponownie zmiksować do połączenia.
- Dodać kropelki czekoladowe i wymieszać krótko łyżką. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Przygotowanie
- Układać na blachę od piekarnika w dosyć dużych odstępach od siebie.
- Dłonią każdą kuleczkę spłaszczyć. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 12-14 minut.
Po upieczeniu nie zdejmować ciasteczek od razu, bo wtedy są jeszcze bardzo miękkie i mogą się rozwalić, trzeba troszkę odczekać i wtedy zastygają. - Po wystudzeniu przechowywać w puszcze lub pojemniku.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake