Babeczki czekoladowe z kremem porzeczkowym

Zapraszam na mój nowy przepis, na moim blogu. Babeczki czekoladowe i kremem porzeczkowym wychodzą niezwykle pyszne. Bogaty smak a, do tego piękny wygląd zachęca nawet dzieci, które chyba nie lubią porzeczek, jednak zapewniam Cię, że ten cierpki i gorzki smak porzeczki nie jest jednak taki straszny. Sięgnie po tą babeczkę każdy ;).

Bardzo prosty przepis, dla każdej osoby tych zaczynających swoją przygodę z pieczenie i tych już zaawansowanych :). Idealne na spotkanie rodzinne, lub z znajomymi przy kawce będzie jeszcze lepiej smakować.

Żałowałam jedynie tego, że wybrałam sobie tak upalny dzień jaki, był w sobotę, bo z kemem musiałam szybko działać.

No to co, porzeczki obfitują na krzaczkach, więc pieczemy babeczki?

Szczegóły

Ilość porcji

12 sztuk babeczek

Czas pieczenia

20min

Babeczki czekoladowe z kremem porzeczkowym

Ciasto:

  • 2/3 szklanki +2 łyżki mąki użyłam tortowej

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 120g masła

  • 55g czekolady gorzkiej

  • 1/2 szklanki kakao

  • 2 jajka duże

  • 3/4 szklanki cukru brązowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Przygotowanie

  • Z lodówki wyciągamy wcześniej śmietanę 18%, jajka, masło żeby nabrały tem. pokojowej.
  • Mąkę pszenną razem z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia mieszamy dokładnie i przesiewamy – odkładamy.
  • Piekarnika nagrzewamy do temp.170 stopni C. grzałka góra-dół
  • Czekoladę siekamy (może być nie dokładnie i tak w kolejnym etapie będziemy ją topić).
  • W rondelku roztapiamy masło i zdejmujemy z gazu.
  • Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawić do roztopienia się czekolady, mieszamy pod koniec.
  • Następnie wsypujemy przesiane kakao i wymieszać trzepaczką.
  • Całe jajka ubijamy wraz z cukrem ma powstać jasny i puszysty krem. Jajka powinny podwoić swoją objętość
  • Dodajemy ekstrakt z wanilii i cierpliwie dalej ubijamy 😉
  • W tym czasie nasza masa czekoladowa nam się trochę przestudziła i dodajemy ją do jajek, miksujemy dokładnie
  • Dodajemy śmietanę na przemian z suchymi składnikami, ale mieszamy składniki tylko do momentu aż się ciasto połączy- nie dłużej
  • Formę na muffiny wykładamy foremkami oraz nakładamy ciasto do foremek tak, do 3/4 wysokości foremki.
  • Babeczki wkładamy do piekarnika na 20min. albo do suchego patyczka. Upieczone babeczki studzimy i wyjmujemy na kratkę kuchenną.

Fruzelina porzeczkowa:

  • Składniki na frużeline porzeczkową:

  • 250g czarnej porzeczki odszypułkowanej ( można także, użyć mrożonej)

  • 1,5 łyżeczki żelatyny

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka wody (do rozpuszczenia mąki)

Przygotowanie

  • Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody (tak tylko do przykrycia żelatyny). Odstawiamy na 10min. aby napęczniała.
  • W rondelku mieszamy porzeczki wraz z cukrem.
  • Zaczynamy podgrzewać na takim średnim ogniu palika. Podgrzewamy do momentu, aż cukier nam się rozpuści.
  • Dodajemy sok z cytryny, mąkę rozmieszaną w wodzie. Szybciutko mieszamy. Zagotować i zdejmujemy z palnika.
  • Żelatynę dodać do gorącego sosu i wymieszać dość energicznie, tak żeby żelatyna się rozpuściła. Ostudzić sos schłodzić, aby frużelina zgęstniała i miała konsystencję kisielu.

Krem:

  • 375g serka mascarpone czyli tak 1,5 opakowania, zimne

  • Frużelina którą przygotowaliśmy wcześniej

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka z czarnej porzeczki

  • Kilka porzeczek z ogonkami

Przygotowanie

  • Mascarpone i frużelinę ubijamy mikserem, ma nam powstać gładka masa.
  • Wystudzone babeczki lekko ścinamy (tą wybrzuszoną powierzchnię)
  • Delikatnie wydrążyć środek babeczki ja (zrobiłam to za pomocą takiej obieraczki do jabłek, ale można użyć też nożyka lub małej łyżeczki.
  • W dziurki babeczek nakładamy dżem porzeczkowy.
  • Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką ( ja użyłam tylki w ksztacie gwiazdki, ale ty możesz oczywiście użyć jakiej ci się podoba 😉
  • I jedziemy do góry. Krem wyciskamy na babeczki.
  • Podajemy z porzeczką można dać także miętę tak jak ja.

Najlepiej by było, krem nakładać w dniu podania bo, na drugi dzień lekko ciemnieje.

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

Smacznego !

Inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *