Babeczki Oreo

Mocno nadziane babeczki ;). Wilgotne, delikatne, mięciutkie i aromatyczne. Ozdobione krem na bazie masła z Oreo i oczywiście znowu Oreo.

Ciasto na babeczki nie jest suche są wilgotne. Krem natomiast jest na bazie masła, więc jest z tych cięższych.

Fajna propozycja na urodzinowe party dla dzieci, a do tego ładnie wyglądają. Proste i szybkie wykonanie. Bawcie się tymi babeczkami z dziećmi. 🙂

Szczegóły

Ilość:

16-18 sztuk

Czas pieczenia:

23-25 minut

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

babeczki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej

  • 40 g kakao

  • 200 g cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 80 g masła miękkie

  • 220 ml maślanki

  • 2 jajka

  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

  • 16-18 ciasteczek Oreo

Krem:

  • 200 g miękkiego masła

  • 1,5 szklanki cukru pudru

  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 100 g serka mascarpone

  • 6 ciasteczek Oreo

dodatkowo:

  • ciasteczka Oreo do ozdoby

ciasto:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C z funkcją góra-dół. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę na muffiy wyłożyć foremkami na babeczki.
  • Do misy miksera wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, dodać cukier i sól, wymieszać. Dodać pokrojone masło i rozcierać mieszadłem lub palcami, aż powstaną drobne okruszki.
  • W drugiej misce wymieszać razem maślankę, jajka i aroma. Następnie mokre składniki dodać do suchych i wymieszać krótko mikserem, tylko do połączenia składników na jednolitą masę.
  • W każdą foremkę na babeczkę włożyć 1 ciasteczko Oreo. Następnie wlać po 1 sporej łyżce ciasta, tak żeby zapełnić 3/4 wysokości foremki. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 23-25 minut do tzw. suchego patyczka.
    Babeczki po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie przez ok 10 minut. Następnie wyjąć je z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

krem:

  • Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem na najwyższych obrotach miksera przez ok 2 minuty. Dodać 1 szklankę przesianego cukru pudru i dalej ucierać przez ok. 3 minuty.
  • Serek mascarpone wymieszać z 1/2 szklanki przesianego cukru pudru i cukrem waniliowym. Ciasteczka Oreo zemleć na piasek.
  • Do masła dodać serek i ucierać mikserem przez ok. 3-4 minuty, aż powstanie jasny i gładki krem. Na końcu dodać zmielone ciasteczka i wymieszać. Kem przełożyć do rękawa cukierniczego (ja tylko odciełam róg rękawa, bez ozdobnej końcówki) i na każdej babeczce zrobić niedużego kleksa z kremu. Na końcu połówkami ciasteczek udekorować babeczki

Smacznego!

inspiracja: małacukierynka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *