Mocno nadziane babeczki ;). Wilgotne, delikatne, mięciutkie i aromatyczne. Ozdobione krem na bazie masła z Oreo i oczywiście znowu Oreo.
Ciasto na babeczki nie jest suche są wilgotne. Krem natomiast jest na bazie masła, więc jest z tych cięższych.
Fajna propozycja na urodzinowe party dla dzieci, a do tego ładnie wyglądają. Proste i szybkie wykonanie. Bawcie się tymi babeczkami z dziećmi. 🙂
Szczegóły
16-18 sztuk
23-25 minut
Oceń przepis:
babeczki:
200 g mąki pszennej tortowej
40 g kakao
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
80 g masła miękkie
220 ml maślanki
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
16-18 ciasteczek Oreo
Krem:
200 g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g serka mascarpone
6 ciasteczek Oreo
ciasto:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C z funkcją góra-dół. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę na muffiy wyłożyć foremkami na babeczki.
- Do misy miksera wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, dodać cukier i sól, wymieszać. Dodać pokrojone masło i rozcierać mieszadłem lub palcami, aż powstaną drobne okruszki.
- W drugiej misce wymieszać razem maślankę, jajka i aroma. Następnie mokre składniki dodać do suchych i wymieszać krótko mikserem, tylko do połączenia składników na jednolitą masę.
- W każdą foremkę na babeczkę włożyć 1 ciasteczko Oreo. Następnie wlać po 1 sporej łyżce ciasta, tak żeby zapełnić 3/4 wysokości foremki. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 23-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Babeczki po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie przez ok 10 minut. Następnie wyjąć je z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
krem:
- Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem na najwyższych obrotach miksera przez ok 2 minuty. Dodać 1 szklankę przesianego cukru pudru i dalej ucierać przez ok. 3 minuty.
- Serek mascarpone wymieszać z 1/2 szklanki przesianego cukru pudru i cukrem waniliowym. Ciasteczka Oreo zemleć na piasek.
- Do masła dodać serek i ucierać mikserem przez ok. 3-4 minuty, aż powstanie jasny i gładki krem. Na końcu dodać zmielone ciasteczka i wymieszać. Kem przełożyć do rękawa cukierniczego (ja tylko odciełam róg rękawa, bez ozdobnej końcówki) i na każdej babeczce zrobić niedużego kleksa z kremu. Na końcu połówkami ciasteczek udekorować babeczki
Smacznego!
inspiracja: małacukierynka