Babka czekoladowa z serem

Już dawno po Świętach a ja dopiero teraz dodaje ten przepis- wiem jednak, że mam sporą część osób które pieką babki przez cały rok.

Czekoladowe ciasto z niespodzianką w środku a jest nią nadzienie serowe.

Ciasto czekoladowe jest mięsiste, wilgotne i tak wspaniale czekoladowe , że ciężko jest się oprzeć. Była tak pyszna, że w Wielką Sobotę musiała piec jeszcze jedno, a dzień wcześniej piekłam pierwszą babkę- no cóż bywa i tak. Była idealna na mój tegoroczny Wielkanocny stół.

Poza tym, że jest obłędna w smaku, jest jak każda babka szybka i prosta ważne by jajka, masło, śmietana były w temp. pokojowej i nie mieszać ciasta zbyt długo – bo może powstać zakalec; jeśli będziemy się tego pilnować wszystko pójdzie bez problemu.

Szczegóły

Ilość:

forma o pojemności 2,2 litra

Czas pieczenia:

60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto czekoladowe:

  • 65 g kakao

  • 180 ml gorącej wody

  • 170 g masła miękkiego

  • 260 g drobnego cukru do wypieków

  • 3 duże jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 260 g mąki pszennej tortowej

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 170 g kwaśnej śmietany 18%

serowe nadzienie:

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego zmielonego trzykrotnie lub serka kremowego typu philadelhia

  • 50 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 jajko duże

  • 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

polewa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

  • 100 g deserowej czekolady, posiekanej

ciasto czekoladowe:

  • Wszystkie składniki (oprócz wody) powinny być w temp. pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C z funkcją grzanie góra-dół. Formę na babkę z małym kominem o pojemności około 2,2 litra wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.
  • W miseczce rozprowadzić kakao z gorącą wodą, wymieszać to tak by nie nie było grudek kakao i odstawić do przestudzenia, choć może pozostać ciepłe.
  • Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miseczki – odłożyć.
  • W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajka, jedno po drugim, ucierać do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, kwaśną śmietanę i utrzeć.
  • Dodać przesiane składniki, następnie roztopione w wodzie kakao i delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
    Na chwilkę odstawić na bok przygotujemy teraz nadzienie serowe.

serowe nadzienie:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i zmiksować lub utrzeć do połączenia się składników. Odłożyć.

Przygotowanie:

  • Do przygotowanej formy przełożyć ponad połowę ciasta czekoladowego, następnie na jego środek położyć nadzienie serowe, starać się tak nałożyć ser, aby nie dotykał formy, wtedy jest szansa że ser przyklei się do formy. Przykryć pozostałym ciastem czekoladowym.
  • Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić przez 10 minut w formie, a następnie wyłożyć na paterę

polewa:

  • Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palinka, dodać posiekaną czekoladę, odłożyć na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić by polewa lekko zgęstniała.
  • Babka może być przechowywana w temp. pokojowej w pojemniku na ciasto.

Smacnego!

inspiracja mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *