Jedna z najsmaczniejszych babek, jakie ostatnio upiekłam. Niesamowicie wilgotna, leciutka jak puch, a przez dodatek powideł śliwkowych ma jeszcze fajniejszy zapach, dzięki nim ciasto staje się jeszcze bardziej wilgotne.
A tata powiedział, że jest bardzo dobra, nie zbyt słodka (a zbyt słodkich nie lubi słodyczy), mięciutka i delikatna
Jej przygotowanie jest bardzo szybkie i proste zajmie może 10 minut? Nie ma co zepsuć bo, jest dla początkujących. Właśnie idealna w tym przed świątecznym pędzie gdzie nie wiem w co ręce włożyć- to właśnie ona jest wtedy idealna. To taki „last minute ” 😉 Jest idealna dla fanów czekolady, ach wiem że tych osób jest nie mało 😉
Idealna na zbliżające się Święta. Polubi ją każdy, nie pożałujecie!
Szczegóły
forma na babkę z kominem o średnicy 24 cm
50-60 minut
niski
niski
Oceń przepis:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
3 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Formę na babkę z kominem o średnicy 24 cm, wysmarować lekko masłem i oprószyć kakao, nadmiar strzepać. Jeśli posiadasz formę sylikonową to oczywiście sprawdzi się idealnie, nie trzeba wtedy smarować tłuszczem, ani niczym wysypywać. Babka sama ładnie odchodzi od formy.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni z funkcją góra-dół.
- Mąkę, kakao oraz sodę przesiać do miseczki- odłożyć.
- Do misy miksera przełożyć mleko, jajka, cukry, olej i chwilę zmiksować. Następnie cały czas miksując stopniowo dodać suche składniki, miksować tylko do połączenia.
- Na koniec dodać powidła i ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia si składników.
- Ciasto przełożyć ciasto do przygotowanej wcześnie, formy (do 3/4 wysokości)
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto zostawiać w formie na 20 minut. Po czym delikatnie wysuwać ciasto z formy.
Polewa:
- Czekoladę przełożyć do żaroodpornej miseczki razem z kremówką. Miseczkę umieścić nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą. Podgrzać, aż do momentu połączenia.
- Polać babkę o zostawić do stężenia czekolady.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake
Czy można na blaszkę 25×30? To taka kwadratowa blaszka .
Tak, może Pani, ale ja zwiększyłabym o 1/3 ilość składników 😉