Babka murzynek z powidłami

Jedna z najsmaczniejszych babek, jakie ostatnio upiekłam. Niesamowicie wilgotna, leciutka jak puch, a przez dodatek powideł śliwkowych ma jeszcze fajniejszy zapach, dzięki nim ciasto staje się jeszcze bardziej wilgotne.

A tata powiedział, że jest bardzo dobra, nie zbyt słodka (a zbyt słodkich nie lubi słodyczy), mięciutka i delikatna

Jej przygotowanie jest bardzo szybkie i proste zajmie może 10 minut? Nie ma co zepsuć bo, jest dla początkujących. Właśnie idealna w tym przed świątecznym pędzie gdzie nie wiem w co ręce włożyć- to właśnie ona jest wtedy idealna. To taki „last minute ” 😉 Jest idealna dla fanów czekolady, ach wiem że tych osób jest nie mało 😉

Idealna na zbliżające się Święta. Polubi ją każdy, nie pożałujecie!

Szczegóły

Ilość:

forma na babkę z kominem o średnicy 24 cm

Czas pieczenia:

50-60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 3 łyżki kakao

  • 3 łyżki powideł śliwkowych

polewa:

  • 70 g gorzkiej czekolady

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Formę na babkę z kominem o średnicy 24 cm, wysmarować lekko masłem i oprószyć kakao, nadmiar strzepać. Jeśli posiadasz formę sylikonową to oczywiście sprawdzi się idealnie, nie trzeba wtedy smarować tłuszczem, ani niczym wysypywać. Babka sama ładnie odchodzi od formy.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni z funkcją góra-dół.
  • Mąkę, kakao oraz sodę przesiać do miseczki- odłożyć.
  • Do misy miksera przełożyć mleko, jajka, cukry, olej i chwilę zmiksować. Następnie cały czas miksując stopniowo dodać suche składniki, miksować tylko do połączenia.
  • Na koniec dodać powidła i ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia si składników.
  • Ciasto przełożyć ciasto do przygotowanej wcześnie, formy (do 3/4 wysokości)
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
    Po upieczeniu ciasto zostawiać w formie na 20 minut. Po czym delikatnie wysuwać ciasto z formy.

Polewa:

  • Czekoladę przełożyć do żaroodpornej miseczki razem z kremówką. Miseczkę umieścić nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą. Podgrzać, aż do momentu połączenia.
  • Polać babkę o zostawić do stężenia czekolady.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *