Brownie z malinami i orzechami włoskimi

Maliny, orzechy i czekolada- to wszystko w jednym cieście. I będzie smakować osobą które nie przepadają za ciastami czekoladowymi, ale z drugiej strony jak tu nie maż lubić ciasta czekoladowego/brownie, no jak?! 😉 I nic mi lepiej nie poprawi humoru od kawałeczka brownie, nawet najmniejszy kawałek sprawia, że jest lepiej. 🙂

Chyba jak, każde brownie jest mega szybkie i tak proste, że nawet dziecko sobie z nim poradzi.

Ciasto jest pieczone w małej foremce w sam raz na wypróbowanie czy będzie Waszym faworytem. Nie potrzebujemy miksera wystarczy- łyżka/szpatułka.

Gdy będziemy wyjmować ciasto z piekarnika- może nam się wydawać, że jest jeszcze nie upieczone nie przesuszamy nie przesuszamy nie potrzebie brownie. Ciasto zastygnie dlatego nie należy wydłużać czasu pieczenia. Patyczek włożony w ciasto może być oblepiony ciastem, ale nie może być a nim śladów surowego ciasta.

Szczegóły

Ilość

forma 20x20cm

Czas pieczenia:

30min

Brownie:

  • 130g masła

  • 50g gorzkiej czekolady- użyłam 70%

  • 2 jajka

  • 150g cukru brązowego, ale można użyć też zwykłego białego też wyjdzie dobrze

  • 60g mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżka kakao

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 120g malin świeżych

  • 80g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
  • Piekarniki nagrzać do temp180 stopni C, z funkcją góra-dół.
  • Blaszkę do pieczenia o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do rondelka przełożyć pokrojone na kawałki masło, dodać połamaną czekoladę i postawić na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na ok. 15-20 min.
  • Masę czekoladową przelać do większej miski i dodać jajka, wymieszać do połączenia składników. Dodać cukier, krótko wymieszać.
  • Na masę czekoladową przesiać przesiać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól i znów krótko wymieszać do połączenia składników do połączenia składników, powstanie dość luźne ciasto.
  • Następnie do ciasta dodać orzechy i maliny, wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok 30min. Piekłam na drugiej półce od dołu piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

inspiracja: malacuierynka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *