Ciasto czekoladowe bez jajek i mleka

Idealne dla wegan, idealne dla alergików. Ciasto bez jajek, mleka i masła. Wilgotne mocno kakaowe z czekoladowymi kropelkami w środku. W smaku przypomina mi tradycyjnego murzynka. Jest lekkie i puszyste.

Jajka w cieście zawsze wydawały mi się takim „oczywistym” składnikiem, no takim składnikiem bez którego ciasto nie wyjdzie. A jednak wyszło! Jaki więc składnik „wiąże” to ciasto, jeśli nie jajka; powidła śliwkowe je zastępują. Mleko zamieniamy na wodę. Tłuszcz to nie masło, a olej rzepakowy.

Tak naprawdę gdyby nie znała składu tego ciasta, a jadła nie powiedziałabym, że jest wegańskie.

Ciasto wykonujemy dosłownie w kilka chwil i z kilku prostych składników. Kolejny plus to, że nie trzeba miksera.

Szczegóły

Ilość:

keksówka: 20×10 cm

Czas pieczenia:

40-50 minut

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 30 g kakao

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej

  • 60 ml oleju np. rzepakowy

  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków

  • 1 i 1/2 łyżki powideł śliwkowych

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1/2 szklanki gorzkich kropelek czekoladowych lub czekolady gorzkiej posiekanej

Przygotowanie

  • 1 szklanka to zawsze 250 ml.
    Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Keksówkę o wymiarach 20×10 cm lub podobna wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, z funkcją góra-dół.
  • Jeśli używamy czekolady w tabliczce to siekamy jeśli kropelki czekoladowe to oczywiście nie kroimy już :).
  • Mąkę przesiać do miski z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • Do drugiej miski wlać wodę, razem z olejem, cukrem, powidłami oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i wymieszać.
  • Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką lub szpatułką tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypać kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-50 do tzw. suchego patyczka.
  • Wyjąć, ostudzić i jeść 🙂

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *