Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami

Mało cukru i tłuszcz za to dużo zdrowych składników takich jak właśnie cukinia, banany kakao, czekolada, cynamon. Mięsiste ciasto, dość ciężkie ciasto o smaku czekoladowo-bananowym smaku, a cukinii wcale nie czuć.

Nie miałam dużych wyrzutów sumienia, że dużo zjadłam tego ciasta bo to zdrowe ciasto, więc możecie jeść ;).

Do ciasta najlepiej użyć już takie no przejrzałe, brzydkie banany, dzięki temu ciasto będzie bardziej słodkie. Nikt tutaj z przygotowaniem ciasta nie powinien mieć problemów; bo wystarczy wymieszać more składniki z suchymi, przedkładamy do formy, do piekarnika i gotowe! 🙂

Szczegóły

Ilość

12×28 cm foremka keksowa

Czas pieczenia:

50-60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1/4 szklanki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 szklanka puree z mocno dojrzałych bananów (2-3 banany)

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

  • 2 duże jajka

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 2 szklanki startej cukinii na grubych oczkach tarki

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub gorzkiej czekolady na wierzch ciasta

Przygotowanie

  • Formę keksówkę o wym. 12 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C.
  • Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem do miseczki.
  • Banany rozdrobnić widelcem na „papkę”, następnie wymieszać z cukrami, jajkami i olejem.
  • Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać tylko do połączenia. Na koniec dodać lekko odciśniętą cukinię i ponownie wymieszać do połączenia. Gotowe ciasto wyłożyć do keksówki i oprószyć kropelkami czekoladowymi. Piec w temp. 180 stopni przez ok 50-60 minut. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *