Nazwa jak dla mnie nie jest najsmaczniejsza, ale na szczęście to jest tylko nazwa bo ciasto nie smakuje jak ten salceson ze sklepu ;).
Zapewniam, że ta wersja jest dużo smaczniejsza. Wygląda trochę brzydko i dlatego właśnie tak się nazywa, przez to, że jest ciemne i z kawałkami widocznych jabłek. Oblany polewą i dodatkowo posypką.
Prosty i szybki przepis; wystarczy ubić dobrze jajka z cukrem i dodawać stopniowo pozostałe składniki. Ciasto nie pozostaje suche nawet po kilku dniach, pod warunkiem że będzie szczelnie zamknięte w pojemniku.
Wilgotne, proste i zawsze pyszne ciasto. Nie obawiajcie się zakalca on nie grozi nam wtedy gdy składniki będą w temp. pokojowej, masy jajecznej nie będziemy długo mieszać z mąką; wtedy wszystko będzie git 😉
Szczegóły
10 x 20 cm
50 -60 minut
niski
niski
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
szczypta soli
ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę keksową o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji grzanie góra-dół. - Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i sodę przesiać do miseczki, dodać sól- odłożyć.
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w nie wielką kostkę.
- Jajka przełożyć do miski, (bez oddzielania białka na żółtka) dodać cukier i ubić na jasną i puszystą masę.
- Następnie naprzemiennie dodać w niewielkich porcjach suche składniki i olej. Miksując cały czas na najniższych obrotach.
- Jabłka dodać do ciasta wymieszać tylko do połączenia się. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać wierzch ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
Polewa:
- Masło roztopić po roztopieniu, garnek zdjąć z ognia i dodać kawałki czekolady. Dokładnie wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto. Można dodatkowo posypać posypką czekoladową.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake