Ciasto salceson

Nazwa jak dla mnie nie jest najsmaczniejsza, ale na szczęście to jest tylko nazwa bo ciasto nie smakuje jak ten salceson ze sklepu ;).

Zapewniam, że ta wersja jest dużo smaczniejsza. Wygląda trochę brzydko i dlatego właśnie tak się nazywa, przez to, że jest ciemne i z kawałkami widocznych jabłek. Oblany polewą i dodatkowo posypką.

Prosty i szybki przepis; wystarczy ubić dobrze jajka z cukrem i dodawać stopniowo pozostałe składniki. Ciasto nie pozostaje suche nawet po kilku dniach, pod warunkiem że będzie szczelnie zamknięte w pojemniku.

Wilgotne, proste i zawsze pyszne ciasto. Nie obawiajcie się zakalca on nie grozi nam wtedy gdy składniki będą w temp. pokojowej, masy jajecznej nie będziemy długo mieszać z mąką; wtedy wszystko będzie git 😉

Szczegóły

Ilość

10 x 20 cm

Czas pieczenia:

50 -60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 4 jajka

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

  • szczypta soli

polewa:

  • 40 g masła

  • 70 g gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • 2-3 średnie jabłka

ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę keksową o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji grzanie góra-dół.
  • Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i sodę przesiać do miseczki, dodać sól- odłożyć.
  • Jabłka umyć, obrać i pokroić w nie wielką kostkę.
  • Jajka przełożyć do miski, (bez oddzielania białka na żółtka) dodać cukier i ubić na jasną i puszystą masę.
  • Następnie naprzemiennie dodać w niewielkich porcjach suche składniki i olej. Miksując cały czas na najniższych obrotach.
  • Jabłka dodać do ciasta wymieszać tylko do połączenia się. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać wierzch ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

Polewa:

  • Masło roztopić po roztopieniu, garnek zdjąć z ognia i dodać kawałki czekolady. Dokładnie wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto. Można dodatkowo posypać posypką czekoladową.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *