Cudowny i szybki deserek który nie potrzebuje pieczenia i przygotowanie idzie dość sprawnie. Przepyszny wielowarstwowe ciasto składające się z herbatników, czekolady z wiśniami, kajmaku oraz śmietankowego kremu i delikatnie oprószone kakao. Pierwszy czekoladowy krem jest intensywny z lekko kwaśnymi owocami. Kolejna warstwa kajmaku i to on chyba jest tu najbardziej słodki ;). Ostania warstwa to delikatny krem śmietankowy.
Pomimo, że ciasto może się wydawać bardzo słodkie, tak nie jest wiśnie dodają lekko kwaśnego smaku, które przełamują bardzo słodki kajmak, przy czym właśnie z kajmakiem i kremami tworzą bardzo zgrany duet, a przed podaniem ciasto posypujemy kaka, które dodaje lekkiej goryczki i tak też jeszcze ładniej ciasto wygląda.
Ciasto będzie smakować dopiero na 2 dzień bo warstwy ciasta musza się dobrze schłodzić, a herbatniki zmięknąć przy czym wtedy ciasto da się pokroić na ładne kostki.
Osobiście uwielbiam takie połączenia. Mam nadzieję, że Wy również będziecie zadowoleni.
Szczegóły
24 x 24 cm forma do pieczenia
wysoki
średni
krem czekoladowy
500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnego)
200 g gorzkiej czekolady (zimnego)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
krem śmietankowy:
400 ml śmietanki kremówki 30%(zimnej)
100 g serka mascarpone (zimnego)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
dodatkowo:
2 opakowanie herbatników maślanych
1 puszka kajmaku
400 g wiśni świeżych lub mrożonych (jeśli mrożone to proszę rozmrozić)
2 łyżki kakao do posypania wierzchu
Wiśnie dzień wcześniej można zalać odrobiną alkoholu.
Krem czekoladowy
- Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Na dnie blaszki ułożyć herbatniki, które można delikatnie nasączyć wodą. - Czekoladę wraz z 100 ml śmietanki kremówki rozpuścić nad kąpielą wodną (czyli najpierw w garnku zagotować wodę, i ustawić miskę z czekoladą nad wrzątkiem. Miska z czekoladą, nie może dotykać lustra wody.) Gdy czekolada rozpuści się odstawić.
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzać w mikrofali. Nie podgrzewać zbyt długo bo, żelatyna się przegrzeje i straci swoje właściwości żelujące, tak 20 sekund wystarczy. Zostawić do wystudzenia.
- Kremówkę miksować na sztywną masę, dodać przesiany cukier puder oraz ostudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia. Na koniec cały czas miksując wlewać stopniowo żelatynę oraz wiśnie odsączone (jeśli były mrożone). Krem wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników.
- Na herbatniki rozsmarować kajmak i przykryć kolejną warstwą herbatników.
krem śmietankowy:
- Żelatynę rozpuścić identycznie jak wcześniej. Kremówkę razem z serkiem mascarpone miksować na gęsty krem. Następnie dodać przesiany cukier puder oraz wlać niewielkim strumieniem żelatynę. Krem wyłożyć herbatniki i owinąć folią. Włożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao
Smacznego!
inspiracja: ilovebake