Czekoladowe ciasto na białkach

Po Tłustym Czwartku zostały nam niewykorzystane białka i co tu ciekawego zrobić, gdy na bezę nie mamy ochoty? Ciasto czekoladowe na białkach z dodatkiem tartego jabłka.

Ciasto jest mięciutkie i lekkie dzięki białkom które trzeba ubić na sztywną pianę. Jabłko dodaje tu wilgotności nie pozostaje suche i nie za słodkie- serio dla mnie idealne!

Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i ekspresowe, no i w smaku świetne, ale to już wspominałam; pozostaje mi tylko Wam polecić

Szczegóły

Ilość:

25×12 cm forma keksowa

Czas pieczenia:

ok. 50 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności

niski

Ciasto:

  • 4 duże białka

  • 100 g cukru drobnego do wypieków

  • 65 ml oleju rzepakowego

  • 100 g mąki pszennej tortowej

  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 35 g kakao

  • 1 średnie jabłko

Dodatkowo:

  • cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch ciasta

Ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, na funkcji grzanie góra-dół.
  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miseczki i odłożyć.
    Jabłko obrać ze skórki i wyciąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach tarki.
  • Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier ( tak jak na biszkopt) cały czas miksując, aż piana będzie gładka i lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony.
  • Partiami dodać suche składniki, naprzemian z olejem, miksując niskich obrotach miksera- nie miksować zbyt długo.
  • Na koniec dodać starte jabłko i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki i wyrównać.
    Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *