Drożdżówki z czekoladą

Wspaniałe i mięciutkie bułeczki, wypchane czekoladą. 🙂 Możecie użyć dowolnej czekolady w (moim przypadku deserowa o gorzka)

Za każdym razem znikają z patery, za szybko to się dzieje :), ale to dobry znak ;). Na śniadanie, podwieczorek?- jasne!

Wasze dzieci i rzecz jasna i Wy pokochacie, te rozkoszne maleństwa 🙂 Poprawią każdy, naprawdę każdy nawet najgorszy dzień.

Uważam, że są bardzo proste i nawet sprawnie nam całe przygotowanie idzie :). Na drugi dzień do szkoły czy też pracy też będą pyszne! 🙂

Szczegóły

Ilość:

20 sztuk

Czas pieczenia

ok. 20 minut

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych czyli 7 g

  • 200 ml mleka ciepłe ale nie może być za gorące bo „zabije drożdże” i nie wyrośnie

  • 100 g masła

  • 90 g cukru

  • szczypta soli

  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • 150 g czekolady posiekanej lub dropsy- gorzka/mleczna/biała/deserowa- można też mieszać tak ja np. gorzka i deserowa + jeśli jeszcze chcesz możesz na wierzch roztopić kilka kosteczek czekolady i polać wierzch bułeczek

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

  • Świeże drożdże włożyć do kubka wlać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
    Drożdże suche po prostu wymieszać z mąką i dalej postępować tak jak w przepisie.
  • Do reszty ciepłego mleka dodać pokrojone w kosteczkę masło i delikatnie podgrzać (ma być lekko ciepłe)
  • Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier i wymieszać. Zrobić w środku wygłębienie, wlać rozczyn z świeżych drożdży i zacząć delikatnie mieszać drewnianą łyżką składniki.
  • Dodać jajka następnie stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.
  • Ciasto teraz wyrabiać w mikserze z hakiem do zagniatania ciasta lub rękami przez ok 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie

  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na delikatnie oproszoną, mąką stolnicę i chwilkę jeszcze powyrabiać, ale naprawdę chwilkę i połączyć w gładką kulę. Podzielić na 4 części. Następnie rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o długości ok. 15 x 20 cm. Posypać 1/4 posiekanej czekolady i zawinąć ja w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Tak zwinięte ciasto pokroić na 5 kawałków. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
  • Odkładać na 2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Przykryć ściereczką i odłożyć na 20 min w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W między czasie rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni C na funkcji góra-dół.
  • Żółtko roztrzepać i dodać 1 łyżkę mleka wymieszać. Wyrośnięte bułeczki pędzelkiem posmarować wierzch bułeczek i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, na złoty kolor. Następnie upiec pozostałe bułeczki.
  • Można polać lukrem lub roztopioną czekoladą w mikrofali wkładając czekoladę na 20- 30 sekund i zamieszać, można posypać też lukrem wszystkie wersje są doskonałe. 🙂

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmkau

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *