Miałam ochotę na coś czekoladowego, ale nie miała na tyle czekolady by zrobić coś extra… Spokojnie i tak jest extra zrobiłam brownie nie na bazie dużej ilości roztopionej czekolady, a na dużej ilości kakao.
Smakuje wyjątkowo, nie zawiedziesz się i zaspokoisz smak na czekoladowe szaleństwo. Nie potrzebujesz miksera, robisz je tak szybko, że nawet nie wiesz kiedy i już ląduje w piekarniku. Zajmie może 5 minut przygotowania, a resztą zajmie się piekarnik. Tym przepis na brownie jest bardzo prosty.
Szczegóły
28×18 cm forma do pieczenia
20-22 minuty
niski
niski
brownie:
120 g masła
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże lub 3 małe jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/ szklanki drobinek czekoladowych/posiekanej czekolady lub orzechów pekan/włoskich
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę do pieczenia o wym. 28×18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C z funkcją grzanie góra-dół. - Masło roztopić w garnuszku przestudzić. Przelać do miski i przesiać bezpośrednio kakao, wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać cukier, wanilię i wymieszać.
- Dodać lekko roztrzepane jajka wymieszać (nie ubijać) do połączenia. Do mieszaniny przesiać mąkę dodać sól i wymieszać tylko do połączenia się składników.
- Na koniec dodać posiekane orzechy lub czekoladę i wymieszać bardzo krótko.
- Do przygotowanej formy przełożyć masę kakaową brownie i wyrównać.
- Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 20 – 22 minuty do tzw. suchego patyczka. Można sprawdzić patyczkiem- nie powinno być śladów surowego ciasta, ale nie piec zbyt długo aby nie wysuszyć brownie. Wyjąć, wystudzić i pokroić na kwadraty.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki