Kakaowe brownie

Miałam ochotę na coś czekoladowego, ale nie miała na tyle czekolady by zrobić coś extra… Spokojnie i tak jest extra zrobiłam brownie nie na bazie dużej ilości roztopionej czekolady, a na dużej ilości kakao.

Smakuje wyjątkowo, nie zawiedziesz się i zaspokoisz smak na czekoladowe szaleństwo. Nie potrzebujesz miksera, robisz je tak szybko, że nawet nie wiesz kiedy i już ląduje w piekarniku. Zajmie może 5 minut przygotowania, a resztą zajmie się piekarnik. Tym przepis na brownie jest bardzo prosty.

Szczegóły

Ilość:

28×18 cm forma do pieczenia

Czas pieczenia:

20-22 minuty

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

brownie:

  • 120 g masła

  • 1/2 szklanki kakao

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 2 duże lub 3 małe jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2/3 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1/ szklanki drobinek czekoladowych/posiekanej czekolady lub orzechów pekan/włoskich

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę do pieczenia o wym. 28×18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C z funkcją grzanie góra-dół.
  • Masło roztopić w garnuszku przestudzić. Przelać do miski i przesiać bezpośrednio kakao, wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać cukier, wanilię i wymieszać.
  • Dodać lekko roztrzepane jajka wymieszać (nie ubijać) do połączenia. Do mieszaniny przesiać mąkę dodać sól i wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • Na koniec dodać posiekane orzechy lub czekoladę i wymieszać bardzo krótko.
  • Do przygotowanej formy przełożyć masę kakaową brownie i wyrównać.
  • Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 20 – 22 minuty do tzw. suchego patyczka. Można sprawdzić patyczkiem- nie powinno być śladów surowego ciasta, ale nie piec zbyt długo aby nie wysuszyć brownie. Wyjąć, wystudzić i pokroić na kwadraty.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *