Matcha brownie

Takiego brownie jeszcze nie jedliście, nie z ciemną czekoladą, a z białą; kolor pochodzi od japońskiej zielonej herbaty – a on jest niesamowity!

Jest pyszne, wilgotne z chrupiącą skorupką. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia, rozpływa się w ustach, jest lżejsze niż tradycyjne brownie. Bardzo proste i szybkie.

Hmm, może lepiej pokrójcie na mniejsze kwadraciki, wtedy wyrzuty sumienia będą mnisze, gdy sięgniecie po kolejny kawałek. Cóż po prostu uzależniające 😉

A jeśli chcecie spróbować klasycznego przepisu na brownie, to kliknij tu: Brownie – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl)

Szczegóły

Ilość:

20×24 cm forma do pieczenia

Czas pieczenia:

23 minuty

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

brownie:

  • 120 g masła

  • 120 g białej czekolady

  • 2 łyżki herbaty zielonej sproszkowanej matachy

  • 170 g drobnego cukru do wypieków

  • 3 jajka

  • szczypta soli morskiej

  • 130 g mąki pszennej

Przygotowanie

  • Jajka powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C z funkcją grzania góra – dół. Foremkę do pieczenia o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do małego rondelka przełożyć masło i roztopić.
  • Czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do miski. Zalać roztopionym masłem, dodać matachę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Całe jajka wbić do miski, dodać cukier oraz sól i ubijać na puszystą i gęstą pianę przez ok. 5-7 minut.
  • Do ubitych jajek dodać przestudzoną masę czekoladową w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników.
  • Do miski z masą przesiać mąkę pszenną i ponownie wymieszać na jednolitą masę.
  • Wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 23 minuty. Brownie nie przesuszać nie potrzebnie ono zastygnie po upieczeniu. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *