W poniedziałek mój tata miał urodziny i wtedy przypomniałam sobie, że nic dla niego nie mam, po prostu zapomniałam! Dobra widzę, że czerniejące banany jeszcze leżą na stole więc jest dobrze, no i ta cukinia tak obfituje w polu, że nie wiadomo co z nią robić. Czekoladę w szafce to mam zawsze różnego kalibru . Oczywiście potrzebowałam czegoś na „już” więc tylko muffiny przyszły mi na myśl.
Muffinki nie są suche, wręcz przeciwnie, są bardzo wilgotne, a to zasługa cukinii i bananów. Czekolada jak dla mnie tu musi być, innej opcji nie ma i tyle. 😉
Oczywiście najbardziej z całą pewnością będą szczęśliwe twoje małe szkraby, ale i nie tylko :*. Myślę, że wy też nie pogardzicie, co? 😉
Jak już wiemy, muffiny z reguły są bardzo proste, a także szybkie w przygotowaniu wystarczy wymieszać składniki, nałożyć do foremek i upiec-na tym kończy się nasza praca. Do tego są też dość zdrowe.
No to CZAS, START- zaproście swoich bliskich mamę/tatę/syna/córkę/babcię/dziadka/psa/przyjaciółkę/kota/chomika- kogo tylko macie pod ręką! 🙂
P.S Tata był zadowolony z prezentu 😉
Szczegóły
mi wyszło 13 mniejszych foremek niż te standardowe
5-10min
25min
Muffiny:
2 duże banany (najlepiej mocno dojrzałe, muffiny będą słodsze)
1 jajko
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru brązowego (jeśli nie mamy to dajemy zwykły biały)
1 i 1/2 szklanki startej cukinii (ja starłam na grubych oczkach tarki)
1 i 3/4 mąki pszennej (jeśli wolisz możesz pół na pół z mąką orkiszową)
1/4 szklanki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkow:
czekolada pokrojona w kosteczkę do posypania muffinek (ja użyłam mlecznej i gorzkiej)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
- Piekarniki nagrzewamy do temp.175 stopni C na funkcji góra-dół.
- Do jednej miski przesiewamy, mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
- Banany rozgniatamy na taką „papkę”, do bananów wsypujemy cukier, dodajemy jajko i wlewamy olej. Mieszamy trzepaczką do połączenia.
- Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy łyżką, jak najkrócej.
- Na sam koniec łączymy z startą cukinią.
- Formę na muffiny wykładamy papierowymi foremkami albo używamy sylikonowych.
- Ciasto nakładamy, tak do 3/4 wysokości foremki, na sam koniec obsypujemy czekoladą.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy tak ok. 25min lub do momentu kiedy patyczek będzie suchy.
Smacznego! 🙂
Inspiracja: ilovebake