Murzynek z wiśniami i malinami

Pogodą coraz bliżej nam do jesieni, ale ja jeszcze trwam w letnich wypiekach ;). Nie damy się jeszcze tej aurze. Na początek nowego tygodnia czekoladowe ciasto, które absolutnie zawsze poprawia każdy zły dzień, posyp wiśniami i malinami. Po upieczeniu pokrój i zjedz ze smakiem.

Ogólnie to murzynek jest bardzo prostym i szybkim ciastem. Jeśli akurat nie masz możliwości dostania świeżych owoców, to można użyć również tych mrożonych, których wcześniej nie trzeba rozmrażać.

Ciasto jest bardzo smaczne, owoce z czekoladą komponują się doskonale. Pozostaje w moich ulubionych, a Waszych? 😉 Zapraszam do przetestowania ;).

Szczegóły

Ilość:

25×35 cm forma do pieczenia

Czas pieczenia

40-50 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 130 g masła

  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki kakao

  • 3 duże jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki czubate konfitury lub dżemu wiśniowego

  • szczypta soli

dodatkowo:

  • ok. 2 szklanki wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych (jeśli są mrożone to nie rozmrażać)

  • ok. 1 szklanka malin

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, na funkcji grzanie góra-dół.
  • Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem- odłożyć.
  • Masło przełożyć do rondelka razem z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i kakao. Podgrzać do roztopienia i zagotowania składników, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do wystudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać suche składniki oraz konfiturę i ponownie wymieszać wymieszać do połączenia.
  • Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubite białka dodać do czekoladowej masy i bardzo delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
  • Ciasto wykładamy do przygotowanej wcześniej formy, całość wyrównać, na wierzchu posypać wiśniami i malinami.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Po upieczeniu wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, jednak wierzcie mi i bez tych dodatków ciasto jest przepyszne ;)!

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *