Najszybsza babka mocno czekoladowa

Bez dwóch zdań najszybsza babka zaledwie, może 3 minuty roboty i na 35 minut do piekarnika i gotowe- prościej nie będzie ;)! Nie potrzebujemy nawet mikser! Mięsista, wilgotna i mocno czekoladowa. Małe szansa zakalca.

Duża ilość kakao sprawia, że smakuje jak by była z najlepszej czekolady. Dodana jest też czarna kawa, babka też jeszcze bardziej ma ciemny kolor, może się wydawać, że wręcz czarny, ale nie to przypalenie!(tak zasugerował mój tata ;))

W cieście nie ma jajek, ale jest majone- czyli że te jajka jednak są i nie dodajemy tłuszcz, właśnie przez dodatek tego majonezu, a jak smakuje? Hmm nikt się nie domyślił, że dałam majonez.

Podejrzewam, że wszystkie składniki macie w domu, więc nie musicie lecieć do sklepu po niezbędne składniki do przygotowania tej babki.

Spróbujcie jeszcze przed Świętami, a w Wielkanoc niech gości na Waszym niedzielnym śniadanku, obok żurku innych pyszności. 😉

Szczegóły

Ilość:

21 cm formy na bakę z kominem

Czas pieczenia:

35minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

babka:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1/2 szklanki kakao

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka brązowego cukru

  • 1 szklanka majonezu

  • 1 szklanka zaparzonej czarnej kawy, z 2 łyżeczek kawy

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania wierchu babki

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wsypać mąką lub bułką tartą, nadmiar strzepać. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni z funkcją termoobieg.
  • Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać majonez i zaparzoną kawę (może być jeszcze gorąca), wymieszać do połączenia się składników, krótko.
  • Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy.
  • Ciasto piec przez ok. 35 minut – do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i wystudzić, delikatnie ściągnąć formę. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiaracja: martagotuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *