Naleśniki czekoladowe

Najlepsze naleśniki jakie tylko można sobie wyobrazić, a do tego tak banalnie proste w zrobieniu.

Do ciasta naleśnikowego dodane jest kakao, stąd ich kolor. Nadzienie to serek waniliowy, polane polewą czekoladową i obsypane owocami (u mnie truskawki, ale można oczywiście dać inne) no takie śniadanie to po prostu szaleństwo, albo obiad czy kolacja? 😉 Na jaką część dnia jecie naleśniki?

A jeśli rodzice, toczą przeróżne „walki” z swoim dzieckiem by coś zjadło to polecam te naleśniki, jestem pewna, że talerze będą wylizane i mycie nie będzie potrzebne 😉 Może od razu lepiej zróbcie z podwójnej porcji?

Polecam w szczególności teraz kiedy mamy całą gamę owoców.

Szczegóły

Ilość

ok. 8 sztuk

Koszt:

niski

Poziom trudności

niski

naleśniki:

  • 120 g mąki pszennej

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 300 ml mleka

  • 30 g roztopionego masła

nadzienie:

  • 350 g serka wanilinowego (homogenizowanego)

polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%

dodatkowo:

  • truskawki (lub inne owoce)

naleśniki:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać kakao, obydwa cukry i wymieszać. Wlać mleko, dodać jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać roztopione, lekko ciepłe masło i ponownie zmiksować. Odstawić na 10 minut.
  • Patelnie naleśnikową nagrzać i łyżką wazową nabierać porcję ciasta rozprowadzić je po całej powierzchni patelni naleśnikowej. Smażyć naleśniki z dwóch stron przez o 2 minuty z każdej strony. Usmażyć ok. 8 naleśników.

nadzienie:

  • Przestudzone, ale ciepłe naleśniki posmarować serkiem homogenizowanym i zawinąć w roladki.

Polewa czekoladowa:

  • Do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę. Podgrzać np. w mikrofalówce, podgrzać przez ok 20 sekund zamieszać i postępować tak do momentu, aż czekolada się całkowicie się rozpuści. Powinna powstać jednolita masa.
  • Naleśniki polać polewą czekoladową i posypać pokrojonymi truskawkami

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *