Kolejny przepis, na kolejne czekoladowe muffinki, ale tym razem z białą czekoladą i mleczną. To bardzo prosty i szybki przepis na małe co nieco do kawki, a wychodzą każdemu! Składniki dostaniecie w każdym, pobliskim sklepie. Najfajniej smakują gdy są jeszcze ciepłe, kawałki czekolady wtedy są takie płynne. Pychota!
Dzieci najbardziej je lubią, ale i nie tylko, dorośli też ;). Godne polecenia. 🙂
Szczegóły
12 sztuk
20-22 min
niski
niski
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
2 łyżki kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
32 g cukru wanilinowego
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
50 g białej czekolady, pokrojonej w kosteczkę lub kropelek czekoladowych
50 g mlecznej czekolady (chociaż ja dałam gorzką), pokrojonej w kosteczkę lub kropelek czekoladowych
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni C, z funkcją góra-dół. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- W dużej misce najpierw za pomocą łyżki wymieszać mokre składniki: jako, mleko i olej. Następnie bezpośrednio przesiać suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodać oba cukry wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników i znów krótko wymieszać. Obie czekolady pokroić w niedużą kostkę i dodać do masy, krótko wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremek na muffinki, napełnić ciastem tak do 3/4 foremki (muffiny mocno urosną)
- Piec ok 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
inspiracja: poprostupycha
Czekolady również z suchymi składnikami dodajemy?
Tak, tak dajemy na sam koniec. Przepraszam, już poprawiłam ;).