Proste muffinki czekoladowe

Kolejny przepis, na kolejne czekoladowe muffinki, ale tym razem z białą czekoladą i mleczną. To bardzo prosty i szybki przepis na małe co nieco do kawki, a wychodzą każdemu! Składniki dostaniecie w każdym, pobliskim sklepie. Najfajniej smakują gdy są jeszcze ciepłe, kawałki czekolady wtedy są takie płynne. Pychota!

Dzieci najbardziej je lubią, ale i nie tylko, dorośli też ;). Godne polecenia. 🙂

Szczegóły

Ilość:

12 sztuk

Czas pieczenia:

20-22 min

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 duże jajko

  • 2 łyżki kakao

  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki cukru

  • 32 g cukru wanilinowego

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady, pokrojonej w kosteczkę lub kropelek czekoladowych

  • 50 g mlecznej czekolady (chociaż ja dałam gorzką), pokrojonej w kosteczkę lub kropelek czekoladowych

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni C, z funkcją góra-dół. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • W dużej misce najpierw za pomocą łyżki wymieszać mokre składniki: jako, mleko i olej. Następnie bezpośrednio przesiać suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodać oba cukry wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników i znów krótko wymieszać. Obie czekolady pokroić w niedużą kostkę i dodać do masy, krótko wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do foremek na muffinki, napełnić ciastem tak do 3/4 foremki (muffiny mocno urosną)
  • Piec ok 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

inspiracja: poprostupycha

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *