Sernik czekoladowy – na zimno

Intensywnie czekoladowy sernik bez pieczenia. Z polewą czekoladową i na spodzie z ciasteczek kakaowych. Ma doskonałą konsystencję i wciąż pozostaje kremowy.

Super prosty i szybki do przygotowania dla osób które np. nie lubią piec, a mają ochotę na coś pysznego 🙂 I choć przygotowanie serniczka jest bardzo łatwe to pamiętajmy aby zacząć przygotowanie z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Sernik jest niski bo nie ma dzięki czemu rosnąć, serniki pieczone rosną dzięki temu, że mamy ubite jajka.

Do sernika nie potrzebna jest żelatyna- tak wiem, że wiele osób z żelatyną się nie lubi, dlatego liczę na to że ten sernik jeszcze bardziej się Wam spodoba 😉

Dużo nie zjecie, bo jest bardzo syty 500g czekolady to jest sporo, ale małe szaleństwo nie zaszkodzi, przeciwnie rozgoni wszystkie smutki świata ;). Jest obłędny, nie tylko dla czekoholików. 🙂

Na jaką okazję taki deserek? Hm… a ja słyszałam, że zbliża się Dzień Babci i Dziadka a potem mamy piękne święto Walentynki wpasuje się idealnie :). Jak najbardziej można bez okazji zrobić taki deserek. 🙂

Szczegóły

Ilość

20 porcji, forma 25 cm

Czas przygotowania:

20-30 minut

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

Spód:

  • 200 g kruchych ciasteczek ( użyłam kakaowych)

  • 4 łyżki masła

masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (w temp. pokojowej) o dobrej jakości np. z „Piątnicy” lub zmielonego samamu przez maszynkę 3 krotnie

  • 400 g czekolady deserowej lub lekko gorzkiej 50%

  • 1 szklanka cukru pudru

polewa:

  • 100 g czekolady deserowej

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% zimnej

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • owoce do dekoracji np. maliny

spód:

  • Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  • Masło roztopić, zestawić z ognia
  • Ciasteczka pokruszyć za pomocą blendera lub jeśli nie posiadamy to tłuczkiem w misce lub zawiązanym woreczku foliowym. Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować aż składniki dokładnie się połączą
  • Pokruszone ciasteczka wyłożyć na spód i 2 cm boków tortownicy, uklepać i wstawić do lodówki.

Masa serowa:

  • Twaróg sernikowy należy wyjąć wcześniej z lodówki, przełożyć do miski i ogrzać do temp. pokojowej. Dodać przesiany cukier puder i wymieszać.
  • Czekoladę połamać na kosteczki roztopić w kąpieli wodnej, czyli w garnku należy zagotować wodę a w osobnej miseczce umieścić czekoladę, gdy woda będzie wrzeć umieścić miseczkę z czekoladą nad gotującą się wodą i stale mieszając. Miska z czekoladą nie może dotykać lustra wody gorącej.
    Roztopioną czekoladę chwilę przestudzić.
  • Przestudzoną czekoladę połączyć z serem, czekoladę dodać do sera i wymieszać szpatułką do połączenia ( jeśli powstaną grudki z zastygniętej czekolady, wtedy można masę podgrzać np. w mikrofali w celu ponownego rozpuszczenia czekolady nie podgrzewać jednak zbyt długo tak 20-30 sekund.
  • Powstałą masę wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na ok 3 godziny aż masa zesztywnieje

polewa:

  • Czekoladę połamać na kosteczki, dodać masło i olej i roztopić, wymieszać na gładką polewę. Polać po wierzchu masy serowej i schłodzić przez poł godziny.

Bita śmietana:

  • Śmietankę wlać do misy miksera i zacząć ubijać na sztywną masę pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i zmiksować. Masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego z osobną końcówką u mnie w kształcie gwiazdki. Sernik można posypać malinami, ja delikatnie oprószyć kakao.

Sacznego!

inspiracja: kwestiasmku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *