Czekoladowe z śmietaną, jest bardzo mięsiste, wilgotne, w sam raz doskonałe! Przepyszne i mega proste ciasto, bez użycia miksera.
Mocno czekoladowe z porządną dawką kakao oraz polewy na bazie gorzkiej czekolady. Nie traci dużo na świeżości, wystarczy jeśli będzie szczelnie przykryte. Dzieci je uwielbiają, z resztą nie tylko dzieci bo moi goście byli zachwyceni. 🙂
Szczególnie polecane dla osób które szukają dobrego czekoladowe ciasta, ale i też szybkie bez zbędnych komplikacji i wyszukanych składników. Spróbujcie koniecznie! 😉
Szczegóły
24 x 24 cm
40-45 minut
niski
niski
ciasto:
250 g mąki tortowej
70 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
2 duże jajka
1 szklanka cukru drobnego
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasty
1 szklanka gorącego naparu z kawy
ciasto:
- Wszystkie składniki ( z wyjątkiem naparu z kawy ma być gorący) powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C na funkcji góra-dół. Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. - Mąkę przesiać wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.
- Jajka wymieszać razem z cukrem, śmietaną, olejem i wanilią. Dodajemy do suchych składników i wymieszać do połączenia.
- Na koniec wlać gorącą kawę i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto (będzie dość płynne). Wylać do formy i piec w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
polewa:
- Śmietankę mocno podgrzać zdjąć z ognia i dodać kawałki czekolady. Dokładnie wymieszać, aż do całkowite rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na ok 15 minut do stężenia.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake