Naleśniki oreo

Naleśniki oreo to naprawdę coś pysznego na słodki podwieczorek dla najmłodszych. Nie zwykły, nie prosty, inny niż każde- smak tych naleśników przenosi nasze kubki smakowe w inny świat.

Za to przygotowanie naszych naleśników jest dziecinnie proste, ja bym powiedziała że smażenie naleśników i wszystkich placuszków to dla mnie istny relaks- wiem, że jednak nie każdy tak ma, ale idzie szybko i bez problemu- dlatego zachęcam nie zwlekać zbyt długo, tym bardziej jeśli akurat masz składniki pod ręką.

Składnik potrzebne do ciasta naleśnikowego to oczywiście to co zawsze czyli- mąką, jajka, mleko, olej, odrobina soli i woda (najlepiej gazowana). Do środka każdego naleśnika nakładamy słuszną ilość pysznego nadzienia oczywiście wzbogacone z naszymi ciasteczkami, które mają tu swoją najważniejszą rolę smaków, jakich? Nie będę zdradzać, cóż dowiedzcie się sami ;).

Wszystkim będą smakować, a jeśli nie wszystkim to większej części.

Szczegóły

Ilość:

8-10 naleśników

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Czas smażenia naleśników

15-20 minut

1 szklanka to 250 ml

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej

  • szczypta soli

  • odrobina oleju do smażenia naleśników

Nadzienie:

  • 300 g serka homogenizowanego straciatella

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 250 g serka mascarpone

  • 6-8 ciasteczek oreo

  • *30 g mlecznej czekolady (opcjonalnie)

Ciasto naleśnikowe:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
    Do dużej miski przesiać mąkę, wlać mleko, wodę, wbić jajka i dodać szczyptę soli- całość zmiksować do momentu połączenia się składników na wysokich obrotach miksera
  • Za pomocą sylikonowego pędzelka, posmarować patelnie i poczekać, aż patelnia dobrze się rozgrzeje. Na rozgrzaną patelnię wylać niecałą chochelkę ciasta, ciasto ma być dokładnie rozprowadzone po całej powierzchni patelni. Najlepiej w tym momencie podnieść patelnię i szybkim ruchem rozlać je po całej patelni.
  • Naleśniki smażyć na średnim mocy palnika, smażyć na rumiany kolor. Za pomocą dużej łopatki odwrócić naleśnika na drugą stronę

Krem:

  • Do miski włożyć serek mascarpone, przesiany cukier puder, serek homogenizowany i zmiksować. Dodać posiekane ciasteczka oreo i opcjonalnie posiekaną czekoladę- całość wymieszać za pomocą łyżki.
  • Nakładać porcję nadzienia na każdy naleśnik i złożyć. Posmarować połowę naleśnika kremem złożyć na pół i następnie jeszcze raz na poł. Wierzch naleśników udekorować łyżką serek homogenizowanego

Smacznego!

inspiracja: poprostupycha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *