Rogaliki serowe

Kilku składnikowe małe co nie co do kawki. Bardzo proste, delikatne kruche ciasto. Do zrobienia z dzieciakami przy okazji to świetna zabawa 😉

Jeśli chcecie bardziej pofantazjować to możecie nadziewać nutellą lub marmoladą, moje jednak pozostały bez nadzienia.

Składniki wystarczy połączyć ze sobą tworząc jednolite ciasto, wstawić do lodówki, po tym czasie uformować rogaliki i upiec. Nasze rogaliki są gotowe do pałaszowania 😉

Szczegóły

Ilość:

2 blaszki rogalików

Czas pieczenia:

20-25 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 250 g serka kremowego śmietankowego typu Piątnica, zimnego

  • 200 g masła, zimnego

  • 1 jajko, zimne

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka mleka

  • cukier puder (do oprószenia)

przygotowanie:

  • Serek, jako i masło powinny być prosto z lodówki.
    Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do misy miksera lub stolnicę, dodać jajko, serek i kawałki zimnego masła.
  • Za pomocą mieszadła miksera mieszać lub szybko zagnieść dłońmi na jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
  • Po tym czasie przekroić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt okręgu o grubości około 1-1,5 cm.
  • Nożem do pizzy lub zwykłym nożem rozwałkowane placki przeciąć w pionie i poziomie a potem na skosy. Powinny powstać trójkąty
  • Jeśli używacie jakiegoś kremu czy marmolady to przy szerszej krawędzi nałożyć go, zwijając ku węższej krawędzi. Jeśli zostawiacie puste to robimy tak samo jak opisane wcześniej.
  • Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki układać na blaszce w niedużych odstępach od siebie.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
  • Żółtko i mleko wymieszać ze sobą i pędzelkiem posmarować wierzch rogalików.
    Wstawić do gorącego piekarnika i piec prze 20-25 minut do zarumienienia się wierzchu.
    Wyjąć wystudzić i posypać przesianym cukrem puder. Podawać.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *