Chleb z grubą i chrupiącą skórką- bez wyrabiania

Chleb bez wyrabiania, taki który wystarczy odłożyć na noc do lodówki. Samej pracy przy chlebie praktycznie nie ma, jedynie pieczenie jest trochę rozciągnięte w czasie.

To bardzo wyjątkowy i wdzięczny bochenek z grubą i chrupiącą skórką, a środek jest bardzo mięsisty i wilgotny. Chleb najlepiej jest odłożyć n 12-18 godzin. Po tym czasie wykładamy na blat i czekamy aż ciasto znowu urośnie. Potem już tylko wkładamy do gorącego garnka i piekarnika i pieczemy.

Mąka, woda, drożdże, sól, cukier- to tylko podstawowe składniki, ale jeśli mamy taką ochotę można dorzucić jeszcze suszone pomidory, oliwki lub ser.

Chyba najprostszy chleb jaki kiedykolwiek upiekła, a jednocześnie jeden z smaczniejszych.

Jeśli nie obawiacie się takiego chleba który jest bez wyrabiania i ufacie, już mi to zaczynajmy!

Szczegóły

Ilość:

1 bochenek

Czas pieczenia

45-60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Chleb:

  • 400 g mąki pszennej, orkiszowej, uniwersalnej, tortowej, najlepiej chlebowej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych instant

  • 300 ml chłodnej wody

  • *opcjonalnie max: 200 g oliwek/suszonych pomidorów/sera

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier oraz jeśli używasz drobno pokrojony/rozdrobniony/starty ser lub suszone pomidory, czy też oliwki.
  • Wodę wymieszać z drożdżami i stopniowo wlewać ją do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką i zagarniając do środka kolejne partie mąki (mieszamy tak ok. 1-2 minuty). Ciasto będzie klejące i zgrubnie połączone.
  • Przykryć talerzem lub folią i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin minimum 12godzin najlepiej na noc. W temp. pokojowej na blat kuchenny.

Przygotowanie

  • Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
  • Na blacie kuchennym położyć ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
  • Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240-250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny, o średnicy ok. 20-24 cm.

Przygotowanie

  • Ostrożnie używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywkę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry- zsunąć z ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach. Trzeba bardzo uważać, bo garnek będzie naprawdę do gorący. Garnek z chlebem przykryć i piec przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony, ale nie przypalony przez 15-30 minut, jeśli chleb będzie się zbyt szybko rumienił, położyć na nim kawałek foli aluminiowej.
  • Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć go na kratkę do ostudzenia.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *