Drożdżówki pistacjowe z lukrem pomarańczowym

Zielone ślimaczki z pistacjami polane lukrem pomarańczowym. Wspaniałe bułeczki o delikatnej, konsystencji. Ciasto jest mięciutkie i puszyste.

Wiosenny akcent, który zrobi nam „dobry dzień” a letnie spotkania z znajomymi lub rodziną na ogródku też, już niedługo. 🙂 Pięknie wyglądają i obiecuje tak samo pysznie smakują. 😉

Jeśli macie pastę pistacjową bez cukru to wtedy trzeba ją posłodzić.

Według mnie są bardzo proste do zrobienia. Najtańsze drożdżówki to, może i nie są bo sam krem pistacjowy kosztuje ok. 20 zł + pistacje, ale smak Wam to wynagrodzi, tym bardziej jeśli jesteście fanami pistacji. 😉

Ciepło polecam- do następnego :*

Szczegóły

Ilość:

12 drożdżówek

Czas pieczenia:

ok. 20 minut

Koszt:

wysoki

Poziom trudności:

średni

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej (użyłam do ciast drożdżowych)

  • 80 g cukru

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych

  • 75 g masła, roztopionego i ostudzonego

  • 250 ml mleka, letniego

  • 2 duże jajka

Nadzienie pisacjowe

  • 250 g kremu pistacjowego

  • 150 g pistacji posiekanych nie solne, nie prażone, surowe

  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy

Lukier pomarańczowy:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z 1 pomarańczy

Składniki

  • zmielone pistacje, nie solone i nie prażone – surowe, do oprószenia

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn: Jak zrobić rozczyn na świeżych drożdżach? – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl) ). Dodać resztę składników poza masłem i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką kuchenną do podwojenia objętości na ok. 1-1,5 godziny.
  • Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C na funkcji termoobieg lub bez niego
  • Po tym czasie, na lekko podsypanej mąką stolnicy lub blacie, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując też wałek, aby ciasto się nie kleiło.
  • Na rozwałkowane ciasto rozsmarować, krem pistacjowy, posypać posiekanymi pistacjami, a na wierzch zetrzeć skórkę pomarańczową na drobnych oczkach tarki.
  • Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, powinna powstać taka rolada.
  • Ostrym nożem (lub metodą nitki, którą ułożyć pod zawiniętym ciastem i zacisnąć na cieście przekrajając je) pokroić na mniej – więcej 3 – 3,5 kawałki. Podzielić na 12 równe części. Ułożyć je w blaszce do pieczenia bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
  • Wyrośnięte bułeczki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 20 minut. Wyjąć, przestudzić.

Przygotowanie

  • Cukier puder przesiać do miseczki i dodać sok z pomarańczy i rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać trochę soku, jeśli zbyt rzadki – przesianego cukru pudru.
  • Lekko ciepłe bułeczki polukrować i oprószyć zmielonymi pistacjami.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *