Zielone ślimaczki z pistacjami polane lukrem pomarańczowym. Wspaniałe bułeczki o delikatnej, konsystencji. Ciasto jest mięciutkie i puszyste.
Wiosenny akcent, który zrobi nam „dobry dzień” a letnie spotkania z znajomymi lub rodziną na ogródku też, już niedługo. 🙂 Pięknie wyglądają i obiecuje tak samo pysznie smakują. 😉
Jeśli macie pastę pistacjową bez cukru to wtedy trzeba ją posłodzić.
Według mnie są bardzo proste do zrobienia. Najtańsze drożdżówki to, może i nie są bo sam krem pistacjowy kosztuje ok. 20 zł + pistacje, ale smak Wam to wynagrodzi, tym bardziej jeśli jesteście fanami pistacji. 😉
Ciepło polecam- do następnego :*
Szczegóły
12 drożdżówek
ok. 20 minut
wysoki
średni
Ciasto:
540 g mąki pszennej (użyłam do ciast drożdżowych)
80 g cukru
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego i ostudzonego
250 ml mleka, letniego
2 duże jajka
Nadzienie pisacjowe
250 g kremu pistacjowego
150 g pistacji posiekanych nie solne, nie prażone, surowe
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
Przygotowanie
- Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn: Jak zrobić rozczyn na świeżych drożdżach? – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl) ). Dodać resztę składników poza masłem i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką kuchenną do podwojenia objętości na ok. 1-1,5 godziny.
- Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C na funkcji termoobieg lub bez niego - Po tym czasie, na lekko podsypanej mąką stolnicy lub blacie, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując też wałek, aby ciasto się nie kleiło.
- Na rozwałkowane ciasto rozsmarować, krem pistacjowy, posypać posiekanymi pistacjami, a na wierzch zetrzeć skórkę pomarańczową na drobnych oczkach tarki.
- Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, powinna powstać taka rolada.
- Ostrym nożem (lub metodą nitki, którą ułożyć pod zawiniętym ciastem i zacisnąć na cieście przekrajając je) pokroić na mniej – więcej 3 – 3,5 kawałki. Podzielić na 12 równe części. Ułożyć je w blaszce do pieczenia bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
- Wyrośnięte bułeczki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 20 minut. Wyjąć, przestudzić.
Przygotowanie
- Cukier puder przesiać do miseczki i dodać sok z pomarańczy i rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać trochę soku, jeśli zbyt rzadki – przesianego cukru pudru.
- Lekko ciepłe bułeczki polukrować i oprószyć zmielonymi pistacjami.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki