Pączki bostońskie

Znane i bardzo lubiane na całym świecie!

Do ciasta drożdżowego używamy całych jajek, bez rozdzielania na białka i żółtka. Zgadza się ciasto jest bardzo delikatne na samych żółtkach, ale ciasta z tego przepisu wychodzi naprawdę równie rozkosznie!

Krem- idealnie słodki, zupełnie inne połączenie. Gęsty budyń zmiksowany z serkiem mascarpone. Pachnie i smakuje na bogato, a to dzięki za dodatek (dla mnie konieczny) wanilii

Lukier wzbogacony o kakao, dzięki czemu powstaje jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Jedząc całego pączka wszystko idealnie się łączy, tworząc wypaśnego pączka- nie z cukierni, one wyjdą z Waszej kuchni. Tak jest te pączki to marzenie- moje, ha no i od dzisiaj Wasze

Nie potrzebujecie specjalnie dużo składników, tak naprawdę wszystkie te produkty powinny znajdować się w każdym sklepie. Przygotowanie bardzo proste a smażenie ich jest jak relaks, takie uspokajające, przyjemnie tak patrzeć jak nabierają koloru; lubię to. Nadzianie solidnie – ej niech pękają od tego kremu, a co ;P? Na koniec maczasz w lukrze solidnie-tu też nie żałuj! 😉

Szczegóły

Ilość:

16 sztuk

Czas smażenia:

ok. 3 minuty

Poziom trudności

średni

Koszt:

niski

Ciasto drożdżowe:

  • 650 g mąki pszennej do ciast drożdżowych

  • 2 duże jajka (w temp. pokojowej)

  • 115 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 80 g drobnego cukru cukru do wypieków

  • pół łyżeczki soli

  • 2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu

  • 310 ml letniego mleka

  • 20 g świeżych drożdży lub 10 suchych drożdży

Krem:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • 250 ml mleka

  • 3 łyżki cukru

  • 250 serka mascarpone

  • *opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii

Lukier:

  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1/4 szklanki kakao

  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 1 litra oleju rzepakowego

Ciasto drożdżowe:

  • Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn Jak zrobić rozczyn na świeżych drożdżach? – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl).
    Dodać pozostałe składniki i wyrobić, masło dodać na sam koniec wyrabiania, dodać etapami. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie podsypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; najlepiej wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego w robocie planetarnym. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, zajmie to ok 1,5 godziny.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie – odrywać kawałki ciasta po 80-82 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną.
  • Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 25-40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte.
  • Po wyrośnięciu smażyć pączki w dużym szerokim rondlu. Olej na pączki rozgrzewać powoli do temp. 175 stopni C, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe; temperatura oleju nie może być też zbyt niska, ponieważ wtedy będą chłonęły tłuszcz. Paczki wrzucane na rozgrzany olej obniżają jego temperaturę, dlatego trzeba ją kontrolować przez cały okres smażenia pączków
  • Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia i wystudzenia.

Krem budyniowy:

  • Budyń ugotować z 3 łyżkami cukru i wanilią, według instrukcji na opakowania wykorzystując 250 ml mleka (zamiast 500 ml). Zagotować chwilę pogotować, zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała bezpośrednio powierzchni budyniu. Wystudzić, następnie schłodzić.
  • Do dużej miski przełożyć serek mascarpone i krótko ubić. Dodać zimny budyń w trzech turach nie zaprzestając miksowania z serkiem mascarpone zamieni się w jednolity krem budyniowy.
  • Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z specjalną, długą końcówką do nadziewania pączków, wyciskać krem w pączki ile chcemy.

Lukier:

  • Cukier puder, kakao przesiać. Dodać mleko oraz wanilię i całość wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać odrobinę mleka; jeśli zbyt rzadki cukru pudru i ponownie wymieszać.
  • Pączki maczać w lukrze i po zastygnięciu odkładać na paterę.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *