Pączki pistacjowe

Ekskluzywne pączki z pistacjami wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni. Ta delikatna zieleń wygląda tak wiosennie, tak świeżo… Jednak nie zjesz ich dużo, ja już po połowie jednego pączka miałam dość dlaczego? Te pączki są z pistacjami, a wiadomo jak wszystkie orzechy są bardzo sycące ze względu na dużą zawartość tłuszczy. Pączki są tęż no takie konkretne czyli duże, więc warto się z kimś nimi podzielić.

To pistacjowe szaleństwo! Fenomenalny smak, i wcale nie uważam, że są trudne wystarczy trzymać się ściśle przepisu, a będzie ok 😉

To nie są takie pączki gdzie nadziewamy albo przed smażeniem pączków albo po. Robimy to nieco inaczej, otóż przecinamy na pół dopiero wtedy nadziewamy. Na dolną część pączka wyciskamy, za pomocą rękawa cukierniczego, krem na bazie bitej śmietany z dodatkiem, kremu pistacjowego, układamy górną część pączka, następnie lukrujemy pączki i posypujemy posiekanymi pistacjami. Czy to wszystko nie brzmi wspaniale? Też tak uważam. 🙂

Nie wątpię, że dla wiernych fanów pistacji będzie, to idealna propozycja na Tłusty Czwartek.

Uwaga: kremu dla co nie których może być dużo dlatego można proporcje zmniejszyć np. o 1/4 składników. Ja wykorzystałam cały krem.

Szczegóły

Ilość:

12-13 pączków

Czas smażenia:

25-30 minut

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

Pączki:

  • 500 g mąki pszennej użyłam do ciast drożdżowych

  • 3 łyżki cukru

  • 35 g drożdży świeżych

  • 250 ml mleka letniego

  • 60 g masła roztopionego i przestudzonego

  • 5 żółtek

  • 2 łyżki spirytusu lub wódki

Krem pistacjowy:

  • 1 litr śmietanki kremówki 36%

  • 500 g serka mascarpone

  • 200 g kremu pistacjowego (słodki o zawartości co najmniej 45% pistacji on smakuje jak biała czekolada)

  • 4 pełne łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1200 g smalcu czyli w sztukach ilości to będzie 6 kostek bo jedna kostka to 200 g lub olej rzepakowy

  • 200 g kremu pistacjowego słodzonego co najmniej 45% pistacji

  • 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki wody na lukier

  • ok. 50 g pistacji nie solonych i nie prażonych tylko surowe

ciasto:

  • Wszystkie składniki muszą być w temp pokojowej.
  • Drożdże rozkruszyć i przełożyć do miski lub kubka. Zasypać cukrem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do drożdży wlać podgrzane mleko i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do dużej misy miksera, wlać wyrośnięte drożdże, żółtka, spirytus i przestudzone masło. Wyrabiać w robocie planetarnym hakiem do zagniatania lub ręką przez ok 10-15 minut. Ciasto jest dość klejące, ale tak powinno być.
  • Wyrobione ciast przełożyć do dużej, miski obsypanej delikatnie mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz. w zależności od tego jak ciepłe jest pomieszczenie.

Przygotowanie

  • Na lekko oprószonej mąką stolnicy, wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze tak kilka razy, chwilkę tylko. Podzielić ciasto każdy kawałek o wadze, 75 g będzie to 12-13 pączków.
  • Każdą część turlać, do chwili powstania kulki i odstawić na kolejne 20 minut do podrośnięcia.
  • Do smażenia pączków należy wybrać szeroki i niski rondel. Smażyć w głębokim tłuszczu w temperaturze 175 stopni C na złoty kolor. Pączki mają swobodnie pływać. Temperaturę cały czas trzeba kontrolować na termometrze cukierniczym. Jeśli nie posiadamy termometru cukierniczego, do mierzenia temperatury w ten czas na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kawałek chleba lub ciasta drożdżowego powinien szybko wypłynąć na powierzchnię i zarumienić się w ciągu 45 sekund – 1 minuty (To jest stara metoda mojej babci wtedy kiedy ona smażyła pączki a termometry jeszcze nie były tak powszechne jak teraz. ) Zbyt szybko smażone pączki spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
  • Po wyjęciu z tłuszczu pączki odłożyć na ręcznik papierowy, a następnie wystudzić i przekroić na pół.

Krem pistacjowy:

  • Mascarpone zmiksować z przesianym cukrem pudrem, a następnie wlać śmietankę kremówkę i miksować do zgęstnienia.
    Do masy śmietanowej dodać krem pistacjowy i zmiksować tylko do połączenia.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką. Krem wyciskać na dolną połówkę pączka tworząc „wianuszek”. W wolnym środku umieścić łyżeczkę krem pistacjowego.
  • Przykryć drugą częścią pączka.

Wykończenie:

  • Cukier puder przesiać i wymieszać z wodą. Lukrować pączki.
  • Pistacje posiekać i posypać nimi pączki.
  • Pączki przechowywać w lodówce.

Smacznego!

inspiracja: kasiaguzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *