A oto i one słodkie pączki z kajmakiem i bardzo kaloryczne, takie jak na Tłusty Czwartek przystało ;). Zdecydowanie dla fanów kajmaku.
Do tego tłustego święta zostały tylko dwa dni, więc to już ostatni moment na zdecydowanie się jakie w tym roku usmażymy pączki.
Te pączki są na całych jajkach, a więc nie pozostaną Wam żadne białka- nie musicie się zastanawiać co z tym białkami teraz zrobić. Prawdą jest, że ciasto na żółtkach jest delikatniejsze, na całych jajkach ciasto jest stabilniejsze i prostsze do smażenia, mimo tego pączki dalej są tak samo smaczne jak na tych żółtkach.
Dużo kajmaku, a po usmażeniu obtoczone w drobnym cukrze, cóż za słodycz! 😉
Szczegóły
ok. 22 sztuki
niski
ok. 1,5 z każdej strony
ciasto:
500 g mąki pszennej do ciast drożdżowych
250 ml mleka, letniego
2 jajka, lekko roztrzepane
60 g masła roztopionego
60 g cukru
20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
1 łyżka rumu wódki lub ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
drobny cukier, do obtoczenia
3/4 puszki masy kajmakowej (u mnie był smak klasyczny)
1l tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy, smalec, olej kokosowy
ciasto:
- Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami, natomiast z świeżych zrobić rozczyn Jak zrobić rozczyn na świeżych drożdżach? – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl).
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić w robocie planetarnym lub dłońmi, na sam koniec dodać roztopiony i wystudzone masło i wyrabiać dalej do momentu aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo że ciasto będzie się kleić. Najlepiej wyrabiać w robocie kuchennym z końcówką haka do zagniatania ciasta drożdżowego.
- Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (będzie to trwać ok. 1,5 godziny).
Przygotowanie
- Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną, lekko mąką stolnicę, krótko wyrobić. Z ciasta forować ręcznie kawałki ciasta, odważyć ok. 50 g na każdy pączek uformować kulki i odłożyć na ręczniczek lub stolnice oprószoną mąką pszenną.
- Pączki przykryć ściereczką i postawić w cieple do podwojenia objętości zajmie to ok. 20-25 minut w zależności od temperatury, pączki powinny być napuszone, ale nie przerośnięte.
- Po wyrośnięciu w szerokim dużym rondlu rozgrzać olej do temp. 175 stopni C i wkładać na gorący tłuszcz. Pączki smażyć z obydwóch stron po kilka minut. Pączki po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia.
Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz a w środku pozostaną surowe, zbyt niska temp. sprawia że pączki chłoną zbyt dużo oleju i zaczynają się w nim topić. - Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze.
Przygotowanie
- Masę kajmakową przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki